Jaarlijks archief: 2007

Link Value Factors

Velen hebben het artikel waarschijnlijk al wel opgepakt via een of andere SEO blog, maar wilde het voor de zekerheid toch even noemen. Het artikel van Wiep is zeker de moeite waard om te lezen. Verschillende experts (17) geven hun mening over 40 verschillende factoren welke invloed kunnen hebben op de waarde van een backlink.

De highlights van de uitkomsten:

Top 10 Meest belangrijke factoren:
1. Robots.txt exclude pagina’s – 4.75
2. Linktitel – 4.56
3. Backlink op pagina met een penalty – 4.50
4. Pagina authority (voor inbound links) – 4.38
5. Domein authority – 4.38
6. Hoeveelheid uitgaande links op de pagina – 4.25
7. Totaal aantal links op de pagina – 4.06
8. Leeftijd Domein – 4.06
9. Relevantie authority – 3.94
10. Javascript link – 3.88

Top 5 factoren waarover de experts het eens zijn.
1. Alexa ranking
2. Robots.txt exclude pagina’s
3. Domein authority
4. Pagina relevantie
5. Hoeveelheid links

Top 5 factoren waarover de experts het niet eens konden worden:
1. Domein Extensie (.com, .edu, etc.)
2. Soort backlink (plaatje, tekst)
3. Domein authority (PageRank)
4. Domein authority (in relevantie betreft keywords)
5. Doel website (waar de link naartoe verwijst)


Startkabel.nl kandidaat voor Google ban?

Een van de factoren waar Google erg oplettend op is dat zijn betaalde backlinks voor SEO doeleinden. Waar velen een Google ban of zware PR downgrade krijgen, blijven er diversen grote sites die ermee wegkomen. Zo heb je startkabel.nl welke giga veel links op de index heeft, en geen enkele link is voorzien van een nofollow. Wil dit zeggen dat startkabel.nl de enige site is die niet aan commercie denkt?, en alle links die op de homepage staan 100% gratis zijn? Helaas die tijd hebben we gehad.

Zelf surf ik sinds enige tijd het internet rond met de nofollow firefox plugin. Dit houd in dat alle nofollow links op de sites rood oplichten, iets wat erg handig is voor SEO doeleinden. Zo zie je regelmatig interessante en creatieven backlinks welke gewoon lekker gefollowed worden.

Als je firefox gebruikt moet je eens naar http://blogoscoped.com/archive/2005-01-19-n34.html gaan en de instructies volgen.

Nadat je dat gedaan hebt vergelijk dan eens de sites startkabel.nl en startpagina.nl. Je ziet nu dat startpagina helemaal rood oplicht en startkabel nog geen enkel rood stipje laat zien. Kortom Startpagina.nl geeft toe 1 grote sponsorpagina te zijn, en startkabel is een naieve bende die eens moeten beginnen met dit blog te lezen, want de SEO deugt van geen kanten. Daarnaast kan gelijk de scripting nagekeken worden aangezien er 220 errors in zitten.

Een andere kant van het verhaal wat volgens mij niet helemaal goed overkomt is het feit dat Startpagina helemaal rood oplicht, afgezien van de eigen links binnen het Ilse netwerk (erg slim). Dit zou op Google moeten overkomen alsof Startpagina voor 95% uit betaalde links bestaat, of dat Startpagina zijn eigen content niet vertrouwd. Beide lijkt me niet echt lekker voor de ranking, of zie ik dit verkeerd?


Het nieuwe SEO

Een ding dat me opviel tijdens de laatste pagerank update is het feit dat er gigantische verschuivingen plaats hebben gevonden. Sommige mensen zijn van PR 7 ineens naar 5 of 4 gegaan, en andere hebben juist goede onverwachtige groei geboekt. Ik denk dat er voor SEO een nieuw tijdperk is aangebroken, eentje die niet meer gedomineerd wordt door betaalde backlinks, de strijd om de meeste backlinks en super spammerig overkomen met een gigantische keyword dichtheid is voorbij. Vanaf nu zijn er andere factoren die zwaarder meewegen dan alleen een goede hoeveelheid backlinks. Sterker nog ik denk dat je al zeer gezonde SERP posities kan innemen met slechts 10 backlinks. Google is namelijk beter gaan kijken wat de backlinks nu voor een waarde hebben, iets wat vroeger nog geen rol speelde.

Enkele belangrijke factoren zijn:

Zijn ze content gerelateerd?
Hebben de sites overeenkomsten of zijn het afzonderlijke sites?
Is de gelinkte site een authority?
Bestaat de site al lang?
Wordt er gelinkt vanuit content of een linkpagina?
etc.etc.

Dingen die vanaf nu belangrijker zijn geworden dan het aantal backlinks is goede en vooral orginele content. Sites die hard gegroeid zijn in het aantal backlinks, maar waar weinig content updates op de site hebben zijn toch in PR gedaald. Zeker voor blogs is dit erg belangrijk geworden. Google heeft een nieuwe troef in handen met de service Feedburner een service die de meeste blogs wel gebruiken. Hiermee heeft Google inzage in de updates, subscriptions etc.etc. met deze data zal Google dus wat gaan doen.

Het moraal van het verhaal is dus dat je meer tijd in content moet gaan steken, en de betaalde backlinks links moet laten liggen. Zorg er verder ook voor dat je alleen maar gerelateerde backlinks regelt welke het liefst nog komen van een site met hoge authority.

Deze post brengt voor vele weinig nieuws, maar ik moest het toch even kwijt. De SEO wereld is zo veranderlijk dat je er doodmoe van wordt šŸ™‚