Maandelijks archief: augustus 2007

Wikipedia iets teveel authority

WikipediaDat Google van Wikipedia houdt is al langer bekend, maar het begint er steeds meer op te lijken dat Google Wikipedia tot algehele ranking God heeft omgetoverd. De authority van Wikipedia stijgt door het dak, sterker nog op het woord authority rankt Wikipedia zelf een nummer 2 positie op ruim 217 miljoen resultaten.

Je kan het zo gek niet noemen of Wikipedia domineert de zoekresultaten. Bier, Champagne, Bacardi Breezer, Smirnoff Ice etc. Van de hele drankencollectie die jij en ik er in het weekend lekker naar binnen gieten rankt er wel een Wiki bovenaan. Er gaan geruchten dat ongeveer in een kleine 90% van de zoekopdrachten er wel een Wiki in de top ranking van de SERP voorkomt.

Nu zal je denken hoe kan dit dan, doet Google hier niks aan en waarom heeft Wikipedia zo’n grote trust. Een groot gedeelte heeft te maken met het feit dat de artikelen op Wikipedia allemaal human edited zijn, en dat deze wer gecontroleerd worden door de duizenden moderators. Idereen kan een artikel wijzigen, maar als er geklad wordt zal dit na een aantal uur weer gecorrigeerd zijn door en van de moderators.

Deze human generated content is van grote waarde voor Google. We zagen dit vroeger al met Dmoz, Google hechte ook veel warde aan een vermelding in deze directory. Tegenwoordig zijn steeds meer editors corrupt, en is de kwaliteit zwaar achteruit gegaan. Toch is er nog steeds een positief effect merkbaar. Deze blog staat ook vermeld in Dmoz, en de ranking op het keyword SEO is niet slecht šŸ™‚

Een andere factor waardoor de Wiki’s zo goed ranken is het feit dat de internal links van Wikipedia super goed zijn. Binnen elk artikel staan meerdere internal links met gerelateerde anchor texten. Hier is Google dol op. Je ziet ook regelmatig dat op dit blog verschillende artikelen uit het verleden weer megenomen worden in de post, dit heeft allemaal te maken met internal links.

De enige boodschap die ik je dus als tip mee kan geven is, zorg voor goede internal links en link deze met de juiste anchor text.

Zie ook deze video van Rand Fishkin waarin hij een aantal dingen toelicht die ik je net verteld heb. Daarnaast nog wat Black Hat voer.


Wordcamp 2007 tips voor bloggers

Wordcamp 2007 seo tips for blogger from matt cuttsAfgelopen maand is het jaarlijkse feestje van WordPress weer geweest. Hier worden tips gegeven over het beter worden als blogger, verder wordt er in gegaan op de features van WordPress en welke mogelijkheden de software biedt, en/of gaat bieden.

Verder zijn er vele presentaties met tips, waaronder ook een 1 uur durende presentatie van onze eigen Matt Cutts. Tijdens deze presentatie worden er verschillende tips gegeven voor het beter vindbaar maken van je blog. Een aantal factoren die besproken worden zijn:

– verhuizen van je blog naar een andere url
– feedburner
– gebruik van titles
– etc. etc.

Een opmerkelijke opmerking vond ik het feit dat iemand stelt dat het beter is om je domeinnamen op verschillende namen te registreren als je een eigen netwerk wilt opzetten. Op die manier ziet Google niet dar er een verband is en zal dit dus niet zien als het aan elkaar linken van je eigen sites. Wat Matt Cutts hier op te zeggen heeft, is dat het onzin is en dat Google niet naar de whois gegevens kijkt, dus die mythe is ook weer uit de wereld geholpen :-).

Bekijk hieronder de video als je een uurtje de tijd hebt :-), download anders de powerpoint van zijn presentatie hier.


Urchin (Google Analytics ) evaluatie

Ik heb sinds lange tijd maar weer eens ingelogd op mijn Google Analytics account om te zien hoe de stats eigenlijk verlopen de afgelopen maand. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik niet zo statsgeil ben en de hele dag aan het refreshen ben om te kijken of het goed gat, en als er een keer een dag wat minder mensen mijn blog lezen dat ik dan in de stress schiet. Dit blog is eigenlijk meer een uitlaatklep en wil graag mijn kennis en nieuwtjes delen.

Wat ik wel interessant vond om te zien is het feit dat de mensen die op het keyword SEO vanuit Google om m’n blog komen gemiddeld 10.27 min. doorbrengen op mijn site, terwijl bezoekers die op het keyword zoekmachine optimalisatie binnen komen gemiddeld 28.50 min. op de site verbijven. Dat is hoogst opmerkelijk te noemen want dit is een factor 3 meer. Daarnaast bekijken de seo zoekers gemiddeld 4.36 pagina’s, terwijl het zoekmachine optimalisatie volk gemiddeld 8.20 pagina’s doorbladerd.

Verder zorgt het keyword seo voor de meeste traffic uit google, maar liefst 35.8% uit Google komt via dit keyword. De andere 2 belangrijke keyword zijn duplicate content en netwerk opzetten deze zorgen samen voor nog eens 10%.

Verder kwam ik deze keywords tegen op de referrer pagina:

seo cursus (plaats 5)
seo tips (plaats 7)
seo (plaats 2)
duplicate content (plaats 7)
netwerk opzetten (plaats 4)
handleiding (plaats 7)
zoekmachine optimalisatie (plaats 15)
anchortext (plaats 1)
google description (plaats 1)
gratis backlink (plaats 5)
keywords seo (plaats 1)
linkpopularity (plaats 5)
seo nieuws (plaats 3)
squidoo (plaats 4)
technorati ranking (plaats 3)
dmoz description (plaats 1)
gratis pr (plaats 2)
gratis seo tips (plaats 3)
hoe het niet moet (plaats 1)
noscript penalty google (plaats 1)
paginaopmaak (plaats 2)
pr 10 (plaats 1)
ranking verbeteren (plaats 2)
wordpress seo tools (plaats 2)

Wat ik overigens opmerkelijk vind is dat ik nummer 1 rank voor PR 10, in totaal 379.000.000 resultaten.

Ben erg benieuwd naar jullie lijstje šŸ™‚