Maandelijks archief: april 2008

Zijn de SEO opleidingen wel hun geld waard?

Het is duidelijk dat zoekmachine optimalisatie een booming business is welke noodzakelijk is om in de hand te houden aangezien voor veel online bedrijven het grootste gedeelte van de omzet of nieuwe klanten via Google of andere zoekmachines komen. Nu is er een wirwar van SEO opleidingen te vinden op het web, prijzen variƫren van 295 tot ongeveer 1000 euro, er zullen er ongetwijfeld duurdere zijn maar dit is een beetje waar je vanuit moet gaan. De meeste van deze opleidingen duren een dagdeel of een hele dag, waarbij je aan het einde van de dag jezelf een Semi Pro zou mogen noemen en ben je instaat een succesvolle Adwords campagne op te zetten, en weet je waarbij je moet letten bij het maken van een site zodat deze goed in Google verschijnt.

Alleen ik vraag me dan altijd af, waarom zijn deze bedrijven zelf zo slecht te vinden in Google aangezien zei de experts zijn en jij hun grof betaald om hoog te komen, maar ze schijnbaar zelf de techniek nog niet helemaal onder de knie hebben.

Als ik zoek op seo opleiding, iets wat vrij normaal is lijkt me, krijg ik als eerste resultaat een oude blogpost van Ulco, daarna een forumpost van netters en vervolgens 2 resultaten van verloskundigeninnederland.nl. Snapt u het nog? Ok laten we dan een andere term nemen waarop ik zou zoeken, zoekmachine optimalisatie cursus. Bij deze term doen ze het alweer wat beter en vinden we 2 grote aanbieders van opleidingen eduvision.nl, en lectric.nl.

Aanbieders welke ik niet terug kon vinden zijn:

SEOguru.nl cursus a 795 euro
j8seo.nl cursus a 299 euro
bekent.nl prijs cursus onbekend
ace-management-partners.nl prijs cursus onbekend
madcap.nl cursus slechts 50 euro!
exxtra.nl cursus a 590 euro
zoekmachine-optimalisatie-websites.nlprijs cursus onbekend, geweldig domein ook

En zo kan ik natuurlijk nog wel even doorgaan, maar de bekendste 2 a 3 aanbieders van zoekmachine optimalisatie / marketing opleidingen doen het gelukkig wel goed. Nu wil ik niet zeggen dat bovenstaande bedrijven geen goede opleiding bieden, maar ze kunnen we wat meer tijd in hun eigen site steken, welke toch als een soort visitekaartje dient.

Ben eigenlijk ook wel benieuwd wie van jullie een dergelijke opleiding / workshop hebben gevolgd, en of jullie er tevreden mee waren of dat de stof die behandeld werd eigenlijk een beetje algemeen is en dat jullie het al wisten en dus die paar honderd euro niet waard.


Opvallend Bezoekersprofiel

Na tijden niet meer in mijn analytics account geweest te zijn, dacht ik laat ik maar weer eens een kijkje nemen. Je wilt toch weten of je nou tegen jezelf aan het lullen bent, of dat er ook daadwerkelijk mensen de posts lezen.

Een aantal opmerkelijke constateringen zijn:

– 74% komt via zoekmachine
– 12% direct traffic
– 14% refferal

– gemiddelde tijd op de site is 2,5 min

– in het weekend gigantische daling van bezoekers
– maandag grootste piek van de week

Uit deze gegeves mag ik wel concluderen dat het grootste gedeelte van de bezoekers uit professionals bestaat, aangezien deze niet in het weekend gaan checken voor hun werk, en aangezien maandag de giga piekdag is waar iedereen weer de laatste nieuwtjes gaat lezen uit zijn RSS reader.

Wat mij uiteraard niet verbaast is het percentage van 74% dat via Google komt, sterker nog als dit op nog geen 50% zat dan had ik mezelf geen SEO expert mogen noemen en me diep had moeten schamen. Eigenlijk ben ik over die 74% nog wel een beetje teleurgesteld, maar dat zal waarschijnlijk komen omdat ik te weinig tijd steek in linkbuilding en linkbaiting.

Ik hoor graag hoeveel procent er bij jullie uit Google komt, en dan zoek ik niet mensen met een giga adwords campagne natuurlijk šŸ˜‰


PDF Optimalisatie Tips SEO

PDF files worden steeds meer en beter geindexeerd door zoekmachines. Dit kun je gebruiken om voordeel mee te behalen. Niet alleen word je gevonden door de PDF files op je site te hosten, ook kun je ervoor zorgen dat jouw PDF file met een link erin verspreid wordt via andere website’s. Op die manier krijg je ook weer extra backlinks.

Belangrijke factoren voor optimale PDF indexatie:

Zorg voor text based PDF files
Maak je PDF files vanuit een tekst gebaseerd programma, en doe dit niet vanuit een programma als photoshop etc. dieĀ van je PDF eenĀ grote image file maaktĀ waardoor de tekst niet meer te indexeren is.

ALT Tags
Als je gebruik maakt van plaatjes, zorg dan ook in PDF files voor de juiste ALT tags.

PDF Properties
Stel bij de properties van de PDF de juiste titels en beschrijving in. Zoekmachines kunnen deze properties namelijk uitlezen en de waardes hiervan zullen meewegen in de ranking in de zoekmachine.

PDF Usability
Exporteer je PDF file zo dat iedereen deze kan openen. Niet iedereen gebruikt de nieuwste Acrobat Reader dus exporteer hem voor een wat lagere versie zodat iedereen ermee overweg kan, en zoekmachines helemaal.

Tekst volgorde
Plaats, net als bij webpagina’s, belangrijkste tekst eerst dus ook bij PDF’s. Sommige zoekmachines gebruiken de eerste paragraaf van je PDF als beschrijving bij de zoekresulaten. Zorg er dus voor dat deze uitnodigend is voor de gebruiker.

Backlinks in PDF
Links in je PDF zijn belangrijk. Stel andere sites kopiĆ«ren je PDF en zetten deze op hun eigen site, dan zal de link in de PDF file als backlink tellen voor Google. Dit kan dus interessantĀ zijn als jouw PDF doorĀ sites wordtĀ overgenomen.