Maandelijks archief: januari 2009

Waarom niche sites opzetten?

Veel mensen denken dat ze zo veel mogelijk domeinen moeten registreren zodat dit ten goede komt aan hun zoekmachine positie. Dit is natuurlijk helemaal niet waar, sterker nog als je 20 verschillende domeinen aan 1 website linkt als alias dan kan het eerder schade opleveren dan dat het goed doet. Je wekt namelijk de indruk naar Google toe dat je 20 verschillende sites hebt, echter deze sites hebben allemaal precies dezelfde content. Google weet dus niet welke site het beste is en zal alle sites niet of lager opnemen in de index omdat we hier te maken hebben met duplicate content iets wat eerder is besproken in de posts Duplicate Content tegengaan en Duplicate content Discussie.

Hetgeen dat je in dit geval dus het beste kunt doen is 1 domein kiezen waarop je je wilt focussen in de zoekmachine, en de overige 19 redirecten naar dit domein. Op die manier heb je geen last van duplicate content.

Iets anders wat je eigenlijk nog veel beter kunt doen is het opzetten van niche sites. Voorbeeld: Je hebt een webwinkel voor telefoon producten. Je registreerd als hoofddomein telefoonwinkel.nl, daarnaast registreer je een aantal andere domeinen als nokiatelefoon.nl, samsungtelefoon.nl, lgtelefoon.nl etc.etc. Op al je extra domeinen ga je een aparte mini website maken. Je zet hier verschillende informatie op en je zet alle producten die hieraan gerelateerd zijn erop. Daarnaast link je op elke mini site naar de relevante subpagina op je hoofddomein.

Zorg ervoor dat je mini site uit meer dan 1 pagina bestaat en dat er voldoende content op aanwezig is om op te ranken. Voor je mini sites ga je opzoek naar linkpartners etc. en je zorgt dat deze geïndexeerd worden. Zodra de sites een beetje authority krijgen van Google gaan ze je hoofdpagina helpen om hier wat aan door te geven. Zorg er echter wel voor dat je deze kleine sites blijft onderhouden anders zakt de attentiewaarde hiervan in en zal Google de op pagina’s minder gaan waarderen.

Op deze manier kan het erg interessant zijn om niche sites op te zetten en zeker ook om specifiek publiek te trekken vanuit de zoekmachine die uiteindelijk op je hoofdwebsite voor de gewenste conversie gaan zorgen.

Zijn er mensen hier die een dergelijk netwerkje hebben opgezet en hier succes mee hebben behaald? Ik hoor graag praktijkvoorbeelden.


Tips bij overstappen op nieuwe Webwinkel Software

Net zoals gewone sites zijn sommige webwinkels om de zoveel tijd toe aan een make over, deels omdat mensen uitgekeken zijn op het uiterlijk en deels om de functionaliteiten te verbeteren en ervoor te zorgen dat je usability omhoog gaat. Nu zal het vaak gaan om alleen een design update, maar met name in de E-commerce wereld wordt er wel eens compleet overgestapt op een ander platform. Dit brengt veel factoren met zich mee die je vooral goed moet bedanken om ervoor te zorgen dat je niet veel traffic gaat verliezen omdat in veel gevallen de linkstructuur compleet anders zal gaan zijn.

1. Maak eerst een analyse via je Google Analytics waar de meeste bezoekers vandaan komen, en op welke pagina ze binnen komen

2. Maak een analyse op welke pagina ze binnen komen via je linkpartners (referrals)

3. Check welke pagina’s de hoogste pagerank hebben en noteer deze in een lijstje

Dit zijn enkele factoren welke erg belangrijk zijn, ik ben er ongetwijfelt een hoop vergeten maar deze schieten me als eerste te binnen.

Als je dit gedaan hebt moet je nagaan wat het verschil is tussen de nieuwe en oude link structuur. Zorg ervoor dat de pagina waar je meeste traffic opzit dat je deze d.m.v. een .htaccess 301 rewrite doorstuurt naar de juiste nieuwe pagina, zo voorkom je dat je je ranking kwijtraakt doordat Google denkt dat de pagina verdwenen is.

Punt 2 zorg ervoor dat je linkpartners niet linken naar een pagina die straks niet meer te bereiken is,dit gaat ten kosten van je pagerank.

Zorg ervoor dat je pagina’s met hoge pagerank tevens worden doorgestuurd middels .htaccess naar je nieuwe juiste pagina, zodat deze de pagerank overneemt.

Dit alles zal straks zorgen voor een gigalange .htaccess pagina zeker als je veel producten in je shop hebt. Je hoeft dit dus niet voor elk product te doen maar alleen voor de top100 bijv. De rest kun je laten redirecten naar je zoekpagina waarbij je de zoekquery alvast laat invullen waardoor je bezoeker de pagina snel zal vinden.

Na een paar maanden kun je al deze 301 redirect wel verwijderen uit je .htaccess file omdat je er dan wel vanuit mag gaan dat de meeste zoekmachines de nieuwe pagina wel hebben gevonden en hun search index aangepast hebben.

Succes ermee!


Genereer extra Traffic met Images

Een extra bron van bezoekers kun je genereren door ervoor te zorgen dat je de plaatjes of je website beter optimaliseert. We hebben al eerder vertelt over ALT tags optimalisatie in die post over Google Image Search optimalisatie. Nu is dit ook de perfecte manier om extra traffic te trekken naar je website. Steeds meer website’s vergeten deze manier van optimalisatie gewoon. Zeker voor webshops is dit de manier om extra bezoekers / sales te genereren.

Ga dus in je Google Analytics de top 20 zoektermen van je website na en optimaliseer voor de top 15 – 20 de alt tags van de pagina’s die het meest bezocht worden via de zoekmachine voor het keyword waarop de pagina’s gevonden worden. Voeg indien nodig extra plaatjes aan de pagina toe waarbij je de alt tags en keywords optimaliseert. Zorg er tevens voor dat de file name ervan geoptimaliseerd zijn, zie voor alle tips mbt Google Image Search de post.

Je kunt dit voor alle pagina’s doen, echter voor pagina’s waar je nu al hoog op rankt in Google heeft het het meeste zin, aangezien je dan ook sneller hoog zult ranken in Google Image Search results.

Suc6 en ik hoor graag of jullie extra traffic hebben gegenereert via Google.