Maandelijks archief: april 2016

Hoe haal je meer uit je SEO kosten?

Als marketeer wil je het maximale uit je SEO kosten halen. Je wilt immers je marketingdoelstellingen halen.

Hoe doe je dat?

Dat doe je als volgt. Je kiest ervoor om een deel van de SEO werkzaamheden zelf uit te voeren. Ja je leest het goed. Je gaat ook zelf aan de slag. Hierbij kies je uiteraard alleen SEO werkzaamheden die je zelf kan en wil uitvoeren. De overige werkzaamheden laat je aan een SEO bureau over. Hiermee haal je veel meer uit je out-of-pocket SEO kosten.

Werkwijze om meer uit seo kosten te halen
[photo: Pixabay]

Waarom bereik je samen meer?

Ik merk dat als bedrijven ook zelf met SEO aan de slag gaan dat zij automatisch meer kennis opdoen van SEO. Zij worden bewuster worden van alles wat invloed heeft op SEO en dat bewustzijn leidt tot betere resultaten.

Meer interne SEO kennis, betere resultaten

Het begint al bij het prille begin, de ontwikkeling van online content. Welke content ontwikkel je?

Wanneer je als bedrijf meer SEO kennis hebt dan kies je er sneller voor om content te ontwikkelen waar daadwerkelijk door potentiële klanten op wordt gezocht. Je verwerkt dan direct de juiste zoekwoorden waardoor je veel betere resultaten behaalt.

Verhoog rendement van SEO kosten
[photo: LendingMemo.com]
Minder correcties achteraf, meer rendement

Uiteraard kan een SEO bureau niet-geoptimaliseerde content wel corrigeren maar qua rendement is het natuurlijk beter als dat niet zou hoeven. Het SEO bureau kan die tijd beter steken in andere zaken die je als bedrijf niet kan of niet wil uitvoeren, bijvoorbeeld zoekwoordenanalyses of linkbuilding.

Wie doet wat?

Hoe bepaal je wie wat doet? Je kan immers pas acties gaan verdelen als duidelijk is wat die acties zijn. Er zal een actielijst opgesteld moeten worden.

Via een grondige SEO analyse kan een actielijst worden gemaakt. Dat moet dan natuurlijk wel een analyse zijn waarbij rekening is gehouden met de marketingdoelstellingen en de huidige situatie ten opzichte van de huidige organische concurrentie. Een SEO Quick Scan is meestal onvoldoende omdat die acties meestal niet concreet genoeg zijn en omdat er bij dergelijke korte analyses belangrijke punten worden vergeten. Denk bijvoorbeeld aan een goede analyse van het linkprofiel.

Het verdelen van de acties

Een goede en uitgebreide analyse leidt tot een goed onderbouwde lijst met concrete acties. Deze lijst neem je samen met je SEO bureau door waarbij je met elkaar een voorlopige verdeling maakt wie wat gaat doen. De acties die je kiest moet je uiteraard wel zelf kunnen en willen uitvoeren. Vervolgens laat je het SEO bureau aangeven wat de kosten zijn voor hun deel van de acties. Nadat er akkoord over de SEO kosten kan worden gestart met de implementatie werkzaamheden.

Beter resultaat én lagere SEO kosten

De hoeveelheid werk en het uurtarief is bepalend voor de uiteindelijke prijs. Je out-of-pocket kosten liggen uiteraard lager dan wanneer je alles zou uitbesteden. Naast lagere SEO kosten behaal je ook betere resultaten. Dat laatste vind ik overigens veel belangrijker. We willen immers de marketingdoelstellingen overtreffen.

Hoe waarborg je de kwaliteit?

Ten eerste moet je bij het verdelen rekening houden met wat je kan. Een goed bureau kan dat in overleg met jou prima inschatten. Een goed bureau voorziet je zelfs van de nodige extra kennis. Je ontvangt dan voorbeelden en instructies om vervolgens zelf gemotiveerd en vol vertrouwen aan de slag te gaan. Tevens controleert zo’n bureau of je het goed hebt gedaan, worden eventuele correcties aangebracht en waar nodig tips gegeven.

checklist-41335_960_720

Wat heb je nodig om meer uit je SEO kosten te halen?

 • Minimaal een aantal uur per maand om zelf met SEO aan de slag te gaan. Zelf werkzaamheden uitvoeren kost immers tijd.
 • Een SEO bureau dat goed in staat is om ‘aanvullend’ samen te werken en er geen enkel probleem mee heeft dat jouw bedrijf zelf ook werkzaamheden uitvoert.
 • De ambitie en motivatie om je marketingdoelstellingen te overtreffen.
 • De wil om samen te werken.

Als je aan deze vereisten voldoet dan kan je via een samenwerking hele mooie resultaten behalen.

Bedankt

Bedankt voor je interesse. Leuk dat je dit artikel over SEO kosten hebt gelezen. Neem gerust contact op als je een vraag hebt.

 


Search
Specialist
Tammo Peters
Tammo Peters is al 16 jaar Search Specialist bij Proseo, het bureau voor online vindbaarheid.

Wil je contact opnemen met Tammo? Stuur hem dan een e-mail of geef hem een belletje, 0252-428323.

 LinkedIn
 Google

KeywordMate voor goede zoekwoorden

Onlangs zag ik op LinkedIn een aankondiging van een nieuwe keyword tool die belooft zoekwoorden te kunnen vinden waarmee je Top 10 posities in Google gaat krijgen. Aangezien ‘goede zoekwoorden vinden’ behoort tot één van mijn grote interesses kon ik het niet laten om deze tool eens goed te bekijken. Hieronder vind je een stukje over mijn eerste ervaring. KeywordMate (keywordmate.com) is ontwikkeld door Maarten Jurjens in samenwerking met de Universiteit Twente.

Goede zoekwoorden vinden voor een Top 10 positie

Bekijk de promotievideo van KeywordMate:

 

Hoe werkt KeywordMate?

Er zijn twee plekken in KeywordMate waar je een zoekwoord kan invoeren.

Goede zoekwoorden vinden

1.Suggestions

De ‘Suggestions’ vind je aan de linkerkant van het scherm. Hierbij ontvang je op basis van je ingevoerde zoekwoord allerlei suggesties voor zoekwoorden die je mogelijk wilt gebruiken. Dit heeft veel weg van de suggesties die je ook via het hulpprogramma in Google AdWords krijgt. Houd er rekening mee dat de suggesties die je van KeywordMate krijgt nog niet zijn gecontroleerd op haalbaarheid. De haalbaarheid kan worden getest via de Top 10 advisor die je aan de rechterkant (2)van je scherm vindt.

2. Top 10 advisor

De ‘Top 10 advisor’ geeft je op basis van je invoer een advies of het zoekwoord haalbaar is. Dat wil zeggen of je er een Top 10 positie in Google op gaat krijgen als je het zoekwoord goed in je website verwerkt.

Een testje

Als testje heb ik in dit blogartikel twee zoekwoorden verwerkt. Eén zoekwoord waarvan KeywordMate aangeeft dat het niet haalbaar is en één zoekwoord waarvan KeywordMate aangeeft dat het wel haalbaar is. Het gaat om de volgende twee zoekwoorden in onderstaand plaatje:

keywordmate-top10advisor

Ik vind het negatieve advies van KeywordMate wel opmerkelijk omdat het in eerste instantie makkelijker lijkt om een hogere positie te scoren op ‘goede zoekwoorden vinden’ dan op de korte variant. Wellicht aardig om te weten is dat het hulpprogramma van Google AdWords aangeeft dat 10 keer per maand wordt gezocht op ‘goede zoekwoorden vinden’.  Op de korte variant wordt 30 keer per maand gezocht.

Gelijkwaardige aandacht

Beide zoekwoorden heb ik geprobeerd gelijkwaardig in deze review te verwerken waardoor ik hoop dat beide zoekwoorden in de ogen van Google even relevant zijn. Hierdoor kunnen we de resultaten per zoekwoord beter met elkaar vergelijken.

Ik ben benieuwd!

Nulmeting

Seohandleiding.nl is ten tijde van de start van dit testje totaal niet vindbaar op beide zoekwoorden (ik heb gecontroleerd tot en met pagina 10 in Google).

KM-infographic-6

Voorlopig kan ik het volgende over KeywordMate zeggen:

Positief

 • Er lijkt goed over de tool nagedacht te zijn. Er zijn knappe koppen mee bezig geweest en de manier waarop de ‘haalbaarheid’ wordt getest lijkt goed doordacht.
 • Je kan snel zien of een zoekwoord realistisch is om te halen. Je voert het zoekwoord in en je krijgt direct het antwoord. Dit moet mijns inziens nog wel bewezen worden.
 • Met de Suggestions kan je op basis van een zoekwoord heel snel veel gerelateerde en relevante zoekwoorden tevoorschijn toveren.
 • De resultaten die door KeywordMate als ‘haalbaar’ naar voren komen, lijken te kunnen kloppen. Er wordt in ieder geval geen positief oordeel gegeven over zoekwoorden waarvan je vrijwel zeker weet dat die veel te lastig zijn. Overigens heb nog te weinig met KeywordMate gewerkt om hier een goed oordeel over te kunnen geven).
 • De tool reageert snel, heel fijn!
 • De tool is ook te gebruiken door mensen die niet zo technisch zijn.
 • Er is een gratis trial.
 • KeywordMate is van Nederlandse bodem 🙂
 • Betaalbaar

Negatief

 • Je krijgt (nog) geen zoekvolumes voor Nederland te zien. Daar wordt overigens wel al aan gewerkt.
 • Het is nog onduidelijk hoe goed de Top 10 Advisor werkt.
 • Ik kreeg een keertje bij de ‘Suggestions’ de volgende API melding:
  Failed: Google closed it’s related Queries API, thus we have to resort to other more incomplete API’s for our suggestions. We unfortunately did not find any related keywords from these sources. You could try google’s free keyword’s Planner app.

Gelukkig zijn ze bij KeywordMate continu bezig om de tool steeds verder te verbeteren. Laten we deze tool goed in de gaten houden. Er zit muziek in.

Tot slot

De ‘Suggestions’ zijn verdomd handig. Echter zijn er meerdere tools op de markt die dit kunnen. Het is dus wel handig maar niet zo heel bijzonder.

De Top 10 advisor vind ik wel heel bijzonder. Dit zou mij namelijk als SEO specialist tijd kunnen besparen. Echter is het nog onduidelijk of het advies van de Top 10 advisor klopt. Aangezien ik niet precies weet hoe KeywordMate tot het advies komt, zou ik daar graag eerst wat meer testen en ervaringen van willen zien. Te beginnen met de uitkomsten van mijn eigen testje.

Qua toepassing lijkt het erop dat KeywordMate vooral geschikt is om snel een goed zoekwoord te vinden als je een nieuwe webpagina gaat maken. Bijvoorbeeld een blog- of nieuwsartikel en misschien zelfs een nieuwe productpagina voor je webshop. Voor optimalisatie van een volledige (nieuwe) website en de daarbij noodzakelijke en uitgebreider zoekwoordenanalyses bijv. met honderden zoekwoorden, conversiegegevens per zoekwoord én anticipatie op een verbeterd toekomstig linkprofiel is de tool voor mij nog wat beperkt. Deze tool zou daarbij mogelijk wel goed ondersteunend kunnen werken.

Updates over mijn testje

11 april 2016: We zijn nu 3 dagen verder en we zien de vindbaarheid al een beetje toenemen. Deze website (de homepage) staat nu op ‘goede zoekwoorden vinden’ op positie 63 in Google (pagina 7). Op de korte variant is de website nog niet bij de eerste 10 pagina’s te vinden.

12 april 2016: We zijn nu 4 dagen verder en deze website (de homepage) staat nu op ‘goede zoekwoorden vinden’ op positie 56 in Google (pagina 6). Op de korte variant is de website nog niet bij de eerste 10 pagina’s te vinden.

13 april 2016: We zijn nu 5 dagen verder en deze website staat nu op ‘goede zoekwoorden vinden’ op positie 11 in Google (pagina 2). Google toont inmiddels deze webpagina in plaats van de homepage. Op de korte variant is deze webpagina inmiddels ook op pagina 2 te vinden (positie 19). Het gaat de goede kant op.

Positie 11:positie-11-in-google

Positie 19:
positie-19-in-google

15 april 2016: We zijn nu 7 dagen verder en deze website staat nog steeds op ‘goede zoekwoorden vinden’ op positie 11 in Google (pagina 2). Op de korte variant is deze webpagina ook nog op pagina 2 te vinden. Echter nu een positie lager (positie 20).

18 april 2016: We zijn nu 10 dagen verder en er zijn nog geen top 10 posities in Google. Deze webpagina staat nog steeds op ‘goede zoekwoorden vinden’ op positie 11 in Google (pagina 2). Op de korte variant is deze webpagina gedaald naar pagina 3 (positie 24).

22 april 2016: We zijn nu 14 dagen verder en er zijn nog geen top 10 posities in Google. Deze webpagina staat nog steeds op ‘goede zoekwoorden vinden’ op positie 11 in Google (pagina 2). Op de korte variant is deze webpagina gestegen naar pagina 2 (positie 18).

26 april 2016: We zijn nu 18 dagen verder en er zijn nog geen top 10 posities in Google. Deze webpagina staat nog steeds (sinds 13 april) op ‘goede zoekwoorden vinden’ op positie 11 in Google (pagina 2). Op de korte variant is deze webpagina gestegen naar positie 12.

28 april 2016: We zijn nu 20 dagen verder en er zijn nog geen top 10 posities in Google. Deze webpagina staat nog steeds (sinds 13 april) op ‘goede zoekwoorden vinden’ op positie 11 in Google (pagina 2). Op de korte variant staat deze webpagina nu op positie 21 (pagina 3). Ik moet me echt inhouden om deze posities niet verder te verbeteren bijv. d.m.v. wat extra relevante links. De top 10 posities liggen immers binnen handbereik. Echter als ik nu specifiek ga linkbuilden op deze zoekwoorden doe ik afbreuk aan deze test. KeywordMate geeft immers niet aan dat je ook moet gaan linkbuilden. Een goede webpagina en je huidige linkprofiel zou volgens mij voldoende moeten zijn. Daar houd de KeywordMate advisor immers rekening mee. Overigens scoort dit artikel wel top 10 posities op ‘keywordmate’, ‘keywordmate ervaring’ en ‘keywordmate review’ maar die zoekwoorden vallen buiten deze test.

6 mei 2016: Vandaag beide zoekwoorden op pagina 2, allebei positie 12.

12 mei 2016: Ja, ja het is eindelijk zover :-). Na 34 dagen staat deze webpagina op goede zoekwoorden vinden’ op pagina 1 van Google (positie 8). Op de korte variant staat deze webpagina op pagina 2 (positie 17). Ik ben benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.

Pagina 1:Pagina 1 op goede zoekwoorden vinden

 

26 mei 2016: De posities zijn respectievelijk 5 en 14. Hierbij een overzichtje voor de liefhebbers die geïnteresseerd zijn in de onpage optimalisatie van deze pagina:

Yoast onpage optimalisatie

30 juni 2016: De posities zijn respectievelijk 7 en 15.

21 september 2016: We zijn inmiddels ruim 5 maanden verder. De posities zijn respectievelijk 12 en 18. Op basis van het advies van KeywordMate had ik verwacht dat deze blog op ‘zoekwoorden vinden’ op de eerste pagina zou verschijnen. In de praktijk werkt het dus niet zo goed als dat ik had gehoopt. We zijn immers niet verder gekomen dan de 2e pagina. Ik kan natuurlijk wel met Offsite SEO de posities verder verbeteren maar dat is in strijd met deze test. In principe kijkt KeywordMate al naar je linkprofiel en dat zou voldoende moeten zijn voor een positie op de eerste pagina.

Bedankt

Leuk dat je deze review over KeywordMate hebt gelezen. Mocht je een vraag of opmerking hebben. Laat het gerust weten. Ik vind het altijd leuk om reacties te lezen.


Search
Specialist
Tammo Peters
Tammo Peters is al 16 jaar Search Specialist bij Proseo, het bureau voor online vindbaarheid.

Wil je contact opnemen met Tammo? Stuur hem dan een e-mail of geef hem een belletje, 0252-428323.

 LinkedIn
 Google