Maandelijks archief: december 2016

Google Ranking Factoren: Focus op intentie en relevantie

De traditionele Google Ranking Factoren als linkpopulariteit en het herhalend verwerken van primaire zoekwoorden in de titels en bodytekst, worden steeds minder belangrijk. Daarmee verdwijnen voor SEO-marketeers de bekende handvatten om websites te optimaliseren voor Google. Wil je bovenaan in de organische zoekresultaten van Google terecht komen? Dan moet het stuur drastisch om.

Dat blijkt uit een grootschalig jaarlijks onderzoek van Searchmetrics, een bekende Amerikaanse aanbieder van SEO software. Zij hebben in 2016 onderzocht welke Google Ranking Factoren in toenemende mate zorgen voor Top 20 posities en welke factoren minder effect hebben. De resultaten zijn op basis van 10.000 relevante zoekwoorden.

SEO trend: Individuele zoekresultaten

Uit het onderzoek komen opmerkelijke SEO trends naar voren waarmee wordt  gesuggereerd dat het SEO-landschap de komende tijd volledig op z’n kop gaat. De trends laten zien dat de zoekresultaten steeds beter op het individuele zoekgedrag worden afgestemd en daardoor minder generiek en voorspelbaar zijn dan voorheen. Elke individu die een zoekopdracht doet in Google krijgt zijn eigen persoonlijke resultaten te zien. Dit luidt een geheel nieuw tijdperk in voor zoekmachine marketing.

Opvallende SEO ontwikkelingen

 • Google wil betere zoekresultaten tonen op basis van relevantie en intentie
 •  Zoekresultaten worden steeds persoonlijker en holistischer
 • Technische ranking factoren worden een minimale voorwaarden om top 20 posities te behalen
 • Gebruikerssignalen gaat beduidend zwaarder wegen
 • Backlinks worden steeds minder belangrijk

Wat zijn SEO Ranking Factoren?

Simpel gezegd, het zijn factoren die invloed hebben op de SERP’s (Search Engine Ranking Positions). Dit zijn on-site en off-site factoren. Searchmetrics heeft in dit onderzoek een verdeling gemaakt naar de volgende SEO Ranking Factoren:

 1. Content
 2. Gebruikerssignalen
 3. Techniek
 4. Gebruikerservaring (UX)
 5. Social media signalen
 6. Backlinks

1. Ranking factor: Content

Diegene die het SEO nieuws volgt, weet dat content meer en meer belangrijker wordt om hoge posities te behalen in zoekmachines. Er wordt dan ook veel geschreven en gesproken over kwalitatieve content. De vraag is: wat verstaat Google onder kwalitatieve content en waaraan moet het voldoen?

Ranking factor content

Bij content draait het steeds meer om de (zoek)intentie van de gebruiker en de relevantie van de content. Om op een intelligente manier resultaten te kunnen tonen,  maakt Google gebruik van Google RankBrain, een zelflerend algoritme dat gebruik maakt van alle beschikbare relevante informatiebronnen als: Google Analytics, Google Chrome, zoekgeschiedenis, mobiele apps en locatie van de gebruiker. Zo kan Google holistische zoekresultaten bieden. Resultaten die rekening houden met zoveel mogelijk aspecten van de intentie van de gebruiker en de relevante content.

Wat moet je doen/niet doen voor het maken van kwalitatieve content?

De gedachte “one size (lees: content) fits all” is verouderd. Bij het maken van content moet je jezelf de vraag stellen: voor wie maak ik de content? Beantwoord deze vraag met een doelgroepomschrijving, of liever nog, een Buyer Persona. Ontwikkel heel gericht content voor een specifieke doelgroep en maak de aansluiting tussen relevantie en de individuele- en/of doelgroepbehoefte.

Bij het maken van kwalitatieve content kies je voor een specifiek afgekaderd thema  dat zo volledig mogelijk wordt uitgewerkt. De bekende minimale “300-woorden-regel” is niet meer van toepassing. Dit kan meer of minder zijn afhankelijk van het thema en de verdieping die nodig is. Het (overdreven) herhalen van zoekwoorden in de content  (keyword stuffing) en het opnemen van de zoekwoorden in de titel en meta tags spelen steeds vaker een minder bepalende rol. Uit onderzoek bleek namelijk dat er zelfs hoge posities werden behaalden zonder dat het zoekwoord in de H1 voorkwam.

2. Ranking factor: Gebruikerssignalen

Ranking factor gebruikerssignalen

Gebruikerssignalen zijn een nieuwe ranking factor in het onderzoek en gaan een enorme invloed hebben op de posities. Het is immers de meest directe waardering of een website of webpagina aansluit bij de informatiebehoefte van de gebruiker. Hierbij let Google op de CTR (Click Trough Rate), de tijd dat een gebruiker op de webpagina blijft en de Bounce rate.

3. Ranking factor: Techniek

Ranking factor techniek
Is techniek nog steeds belangrijk? Ja absoluut. Echter is het nu een minimale vereiste wil je een top 20 positie behalen. Zorg dat de laadtijd op orde is, er een logische websitestructuur is en dat de opmaak van de pagina netjes verzorgd is met gebruik van H1 en H2. Wat heel opmerkelijk is, is dat HTTPS een steeds belangrijkere factor aan het worden is. Voor webwinkels lijkt het al bijna een voorwaarde.

4. Ranking factor: Gebruikersvriendelijkheid (UX)

Ranking factor gebruikersvriendelijkheid (ux)
Gebruikersvriendelijkheid heeft alles te maken met aantrekkelijkheid en het gebruik van de webpagina. Zowel op desktop als mobiel. Google gaat steeds meer waarde hechten de mobielvriendelijkheid van de pagina: is het leesbaar en overzichtelijk? Kan je eenvoudig navigeren? Ook nog steeds belangrijk zijn de interne links. Niet alleen leidt je de bezoeker naar de juiste onderwerp-gerelateerde plekken, ook kan Google de website beter doorzoeken en interpreteren. Uitgaande links en Flash lijken eerder een negatieve invloed te hebben op de vindbaarheid.

5. Ranking factor: Social media signalen

Ranking factor social media
Net als voorgaand jaar blijft de correlatie tussen sociale media kanalen en de vindbaarheid in Google bijzonder sterk. Met name de aanwezigheid op Facebook en alle aanverwante interactie als het aantal likes, volgers en het plaatsen van berichten die vervolgens gedeeld worden, hebben een positieve invloed op de vindbaarheid in Google. Heb je nog geen bedrijfspagina op Facebook of op één van de andere platformen, dan is dat een uitstekend voornemen voor 2017 om dit te gaan doen.

6. Ranking factor: Backlinks

Ranking factor backlinks

Backlinks waren ooit één van de belangrijkste factoren voor het behalen van topposities in zoekmachines. Ondanks dat de correlatie nog steeds hoog is, blijkt uit onderzoek dat de invloed van backlinks steeds minder wordt. Er bestaan genoeg voorbeelden van webpagina’s die goed gevonden worden ondanks dat ze weinig inkomende links hebben. De verklaring hiervoor is dat ze de content en de overig factoren goed op orde hebben dat door Google wordt gewaardeerd.

Samenvattend

Het zelflerende algoritme van Google wordt steeds intelligenter en zal continue verbeteren om steeds relevantere resultaten te bieden aan de individuele gebruiker.  Wil je als bedrijf je vindbaarheid vergroten, dan zal je de content steeds specifieker moeten afstemmen op je doelgroep of Buyer Persona. Maak de content relevant, compleet en authentiek om het te laten voldoen aan het predicaat “kwalitatieve content”. Vervolgens bepalen de gebruikerssignalen (CTR, Bounce rate) of de content gewaardeerd wordt door  de gebruiker. Verder is het noodzakelijk om de techniek van je website op orde te hebben en dat je ook aanwezig bent op sociale media. Backlinks zijn nog steeds belangrijk, maar er zijn inmiddels duidelijke signalen dat de invloed ervan sterk af neemt.

Download het rapport en Infographic

Ben je geïnteresseerd in alle details van het onderzoek? Download het onderzoek als PDF op de website van Searchmetrics. De Infographics is ook vanaf deze websites te downloaden.

source & images: http://www.searchmetrics.com/ 

Search
Specialist
Tammo Peters
Tammo Peters is al 16 jaar Search Specialist bij Proseo, het bureau voor online vindbaarheid.

Wil je contact opnemen met Tammo? Stuur hem dan een e-mail of geef hem een belletje, 0252-428323.

 LinkedIn
 Google

SEO Trends voor 2017 die elke SEO expert moet weten

Nog even en we sluiten het jaar 2016 af. Zoals altijd het moment om vooruit te blikken naar de nieuwe SEO trends voor 2017.

Het zal natuurlijk niemand verbazen dat Google de ingeslagen weg van Mobile First ook in 2017 zal blijven bewandelen. Sterker nog, naast responsive design en mobielvriendelijkheid, zal Google steeds meer rekening gaan houden met de locatie van de gebruiker. Hieronder volgen de SEO trends voor 2017, maar eerst een korte terugblik.

2016: Een korte terugblik

Google heeft twee grote updates in 2016 uitgerold. De meest ingrijpende: Google Penguin 4.0: de update aan het algoritme dat linkspam tegengaat. Een andere grote update is Google Possum. Deze update richt zich vooral op de lokale zoekresultaten op mobiele apparaten.

Ook heeft er in mei 2016 de Mobile Friendly 2 update plaatsgevonden. Deze update rangschikt websites in de zoekresultaten op de mobielvriendelijkheid, met andere woorden, responsive websites krijgen de voorkeur. Het is duidelijk: Google concentreert zich op de mobiele gebruikerservaring. Bekijk de hele lijst van updates op moz.

Wat worden de SEO trends voor 2017?

Verwacht wordt dat Google zich in 2017 nog intensiever gaat toeleggen op de mobiele ervaring van de gebruiker. Er is voorspeld dat in 2017, 75% van alle Google zoekopdrachten op mobiele apparaten zal plaatsvinden.

Nieuwe mobielvriendelijke test van Google
Onlangs heeft Google een nieuwe Mobielvriendelijke test geactiveerd, waarbij je direct weet of je website voldoet. Vervolgens krijg je de mogelijkheid om de website bij Google in te dienen en te laten indexeren.

Google Mobile First Indexing

1. Google zet in op Mobile First Indexing

Vorige maand heeft Google op zijn eigen blog bekend gemaakt dat ze zijn gestart met een nieuw experiment, namelijk het testen van Mobile First Indexing. Zoals meestal met een experiment van Google, is het een vooraankondiging van een permanente verandering. Een verandering die behoorlijk ingrijpend kan zijn wanneer de desktopversie en de mobiele versie van de website qua content verschillen.

Met Mobile First Indexing, indexeert Google de mobiele versie in plaats van de desktop versie. Beschik je over een responsive website? Dan hoef je verder geen stappen te ondernemen omdat er dan geen sprake van verschillende versies. Weet je niet zeker of jouw website voldoet? Vraag het je webbouwer. Je kunt natuurlijk ook contact met Proseo opnemen als je er niet uit komt.

2. De intentie van de zoeker wordt belangrijker

Nieuwe ontwikkelingen maken zoekmachines steeds intelligenter waardoor de zoekresultaten relevanter worden voor de individuele gebruiker. De resultaten worden persoonsgebonden en in een persoonlijk context geplaatst omdat er rekening wordt gehouden met onder andere het (zoek)gedrag en specifieke interesses.

Niet alleen zoekmachines worden slimmer, ook gebruikers. Tegenwoordig worden hele zinnen als complete vragen ingevoerd in plaats van 1 a 2 zoekwoorden zoals in het verleden. Deze ontwikkelingen maken de intentie van de gebruiker nog zichtbaarder en daarmee belangrijker.

Als beheerder of contentmarketeer van de website dien je hier dus rekening mee te houden. In plaats van de focus te leggen op enkele zoekwoorden, zal de content meer thematisch en contextueel moeten worden ingericht. Hanteer naast het primaire zoekwoord ook ondersteunende begrippen en synoniemen en zorg voor een goed samenhangend verhaal. Dit bepaalt de kwaliteit van de content.

3. Aanbevolen fragmenten als zoekresultaat

Je hebt het vast wel een keer meegemaakt, een compleet antwoord bovenaan in de zoekresultaten. Deze zoekresultaten worden Aanbevolen fragmenten genoemd. Aanbevolen fragmenten, of ook wel Directe antwoorden genoemd, zijn resultaten die volgen op vragen die beginnen met “hoe” en “wat”. Google probeert hiermee direct het beste antwoord te geven zonder dat de gebruiker hoeft door te klikken.

Google Aanbevolen fragmenten

Deze resultaten zijn niet nieuw, maar het aantal Aanbevolen fragmenten is wel verdubbeld sinds 2014. Het lijkt er dus op dat Google deze ontwikkeling gaat voortzetten in 2017.

Wil je ook bovenaan staan met Aanbevolen fragmenten?
Volgens Google is het niet mogelijk om een pagina te markeren als Aanbevolen fragment. Wel bestaat er een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen: zet de vraag bovenaan de webpagina in H1 en beantwoordt de vraag in ca. 50 woorden. Vul de pagina vervolgens aan met relevante en kwalitatieve content.

Ook Structured Data Markup (SDM) kan helpen. Op deze manier help je Google jouw structuur en content van de website beter te begrijpen. Kijk voor meer informatie over Structured Data Markup op de helppagina van Google.

4. Verbeteringen Voice Search gaan zorgen intensiever gebruik

Misschien wel de meest spraakmakende SEO trend voor 2017 wordt Voice Search, oftewel ingesproken zoekopdrachten. Met of zonder hulp van smartwatches. Deze ontwikkeling is natuurlijk helemaal in lijn met het steeds intensievere gebruik van mobiele apparaten. Met de verbeterde technieken wordt de verwerking van de zoekopdrachten met Voice Search ook steeds nauwkeuriger.

Vraag aan Google: Tot hoe laat is Albert Heijn open?
Op het moment van schrijven is de ontwikkeling al behoorlijk ver. Vraag aan Google maar eens: ”Tot hoe laat is Albert Heijn open?”. Je ontvangt direct een gesproken resultaat dat de openingstijd van de dichtstbijzijnde Albert Heijn vertelt. Ook hier wordt dus al rekening gehouden met de locatie.

Voorkom dat je SEO trends mist

Google is de mobiele weg ingeslagen en zal ook in 2017 dit pad blijven volgen. De overige SEO trends voor 2017 hebben te maken met het serveren van relevantere en meer persoonlijke resultaten en rich snippets als Aanbevolen antwoorden of kenniskaarten. Als SEO marketeer is het natuurlijk belangrijk om je op de SEO trends voor 2017 voor te bereiden en de ontwikkelingen nauw volgen. Wil je de nieuwste SEO ontwikkelingen niet missen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Proseo.

Wil je assistentie krijgen bij je voorbereidingen of hulp bij het inzetten van de Structured Data Markup, neem contact met ons op en we zullen je informeren over de mogelijkheden.


Search
Specialist
Tammo Peters
Tammo Peters is al 16 jaar Search Specialist bij Proseo, het bureau voor online vindbaarheid.

Wil je contact opnemen met Tammo? Stuur hem dan een e-mail of geef hem een belletje, 0252-428323.

 LinkedIn
 Google

Hou je SEO kennis op peil met deze 3 wekelijkse acties

Als je wilt dat je website hoger eindigt in de zoekmachines, moet je je SEO kennis op peil houden. Een wekelijkse bezigheid, want er gebeurt veel in zoekmachineland. Gebruik de onderstaande drie acties en je zal aanzienlijk beter worden in SEO.

1. Lees dagelijks het SEO nieuws

Bijna niets is zo veranderlijk als SEO. Zoekmachines brengen wekelijks nieuwe updates uit en werken continue aan nieuwe functies. Je begrijpt, wanneer je te weinig aandacht besteedt aan het laatste SEO nieuws, dat je de kans loopt om belangrijke ontwikkelingen te missen.

Blijf op de hoogte en lees dagelijks het SEO nieuws op de onderstaande nieuwsbronnen. Zo neem je een voorsprong op de concurrentie:

2. Verken je concurrenten in zoekmachines

Veel lezen over SEO is een perfecte manier om je kennis up-to-date te houden, maar dit wil nog niet zeggen dat het in de praktijk ook zo werkt voor jou. Het is altijd goed om je nieuwe kennis te testen door zelf wekelijks even een controle te doen op relevante zoekwoorden in Google. Als er concurrerende websites hoger staan dan jouw site, zoek dan uit waarom ze deze posities hebben bereikt. Gebruik deze praktische kennis voor je eigen website.

Handige SEO tools die je helpen om de concurrentie scherp in beeld te krijgen:

3. Niet dromen, maar doen!

Wanneer je de bovenste twee punten een vaste plek hebt gegeven in je wekelijkse agenda, ben je goed op weg. Maar uiteindelijk moet er actie ondernomen worden om betere resultaten te halen. Niet dromen, maar doen dus!

Een strakke planning met Trello
Ga aan de slag en begin met het verwerken van je ideeën en taken in een overzichtelijk planning. Prioriteer ze en hang er een deadline aan. Door het op een agile/scrum manier te doen, houd je je planning in beweging en blijft er steeds ruimte voor nieuwe acties. Gebruik hiervoor de gratis planningtool Trello.

Trello zoekmachine marketing

Zelf doen? Of SEO uitbesteden?

Lezen, experimenteren en doen! Daar draait het om als je betere posities in Google wilt te bereiken. Dit kost tijd. Reserveer daarom wekelijks voldoende tijd in je agenda zodat je je met deze taken kunt bezighouden.

Kan je deze tijd niet vrijmaken, maar je wilt toch hoge posities in zoekmachines? Dan kan je natuurlijk altijd nog terugvallen op Proseo; specialisten in zoekmachine marketing.


Search
Specialist
Tammo Peters
Tammo Peters is al 16 jaar Search Specialist bij Proseo, het bureau voor online vindbaarheid.

Wil je contact opnemen met Tammo? Stuur hem dan een e-mail of geef hem een belletje, 0252-428323.

 LinkedIn
 Google