Jaarlijks archief: 2017

AMP-pagina’s inzetten voor SEO? Of toch niet?

Met de vernieuwde testtool van Google, Test My Site, laait de discussie over het versnellen van mobiele websites weer op.  De tool benadrukt met twee nieuwe informatieve functies het belang van de mobiele snelheid. Met de nieuwe versie wordt niet alleen de snelheid van de eigen website getest, maar de testtool laat ook zien hoe deze presteert in vergelijking met die van concurrenten.

Bovendien vertelt Test My Site hoeveel bezoekers afhaken als gevolg van een gebrekkige snelheid. Voor velen is dit de aanleiding om op zoek te gaan naar manieren om de website te versnellen. Bieden AMP (Accelerated Mobile Pages)-pagina’s dan uitkomst? En is dit zinvol voor SEO?AMP-pagina's goed voor SEO?

Twee nieuwe functies van Google Test My Site

Google Test My Site is een speedtest waarmee de snelheid van mobiele websites wordt beoordeeld. Sinds kort heeft Google daar twee nieuwe interessante functies aan toegevoegd:

  • De tool laat zien hoeveel bezoekers je verliest als gevolg van een trage laadtijd en
  • het toont de snelheidsprestaties in vergelijking met die van de concurrenten.

De resultaten worden netjes samengevat in een rapportage en aangevuld met tips om de snelheid van mobiele websites te verbeteren.

Met deze tool benadrukt Google nogmaals het belang van een snelle mobiele website. Door de eigen snelheid te vergelijken met die van de concurrenten uit de branche (zie afbeelding onder) hoopt Google naast het creëren van bewustwording, ook website-eigenaren aan te sporen om de snelheid te verbeteren. Want vergeet niet, zo stelt Google, dat snelheid een belangrijke ‘ranking factor’ is voor de rangschikking in de zoekresultaten.Google Test My Site

Een snellere website met AMP-pagina’s goed voor SEO?

Behoort jouw website niet tot de ‘Top performers’ en doen je concurrenten het beter? Dan zal je vast gebrand zijn om alles uit de kast te halen om de snelheid te verhogen. Misschien denk je dan direct aan AMP-pagina’s.  Want dat AMP-pagina’s goed scoren, bewijst de onderstaande afbeelding.  Een willekeurige AMP-pagina van de website dloky.com scoort uitzonderlijk hoog in Google Test My Site.

De conclusie is dat je met AMP webpagina’s wel degelijk hoog scoort in Test My Site. Maar ondanks deze enorme snelheid, wil dit niet per definitie zeggen dat dit ook goed is voor SEO.

AMP-pagina’s wel of niet gebruiken voor SEO?

De snelle AMP-pagina’s worden (nog) niet opgenomen als ‘ranking factor’ door Google. Met andere woorden…, voor je organische posities in zoekmachines hoef je het dus niet te doen. Wat wel een voordeel is, is dat AMP-pagina’s extra opvallen door het ‘bliksemstraal’-icoon. Ook bestaat er de kans dat het resultaat wordt opgenomen in de berichten-carrousel (zie afbeelding onder). AMP resultaten in Google

Vergeet ook zeker niet het voordeel voor de gebruiker. Want met Accelerated Mobile Pages bied je een ultrasnelle gebruikerservaring. Iets wat voor Google belangrijk is. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat dit in de toekomst wel beloond zal worden, maar vooralsnog wordt dit niet bevestigd.

Nog een reden om eens goed achter de oren te krabben of je AMP-pagina’s wilt gebruiken, zijn de beperkte opmaakmogelijkheden. Het zijn enorm uitgeklede HTML-pagina’s. Een afbeelding of een video wordt nog wel ondersteund, maar veel meer hoef je niet te verwachten. Het zijn voornamelijk statische pagina’s waarbij de leesbaarheid voorop staat. Dus geen hoogstaande grafische elementen of vertragende databasekoppelingen, maar pagina’s die uitsluitend gericht zijn op het aanbieden van leesbare content. Het is dus niet verwonderlijk dat AMP-resultaten voornamelijk uit nieuwspagina’s bestaan.

Hulp nodig bij AMP-pagina’s of SEO?

We helpen je graag.  Neem gerust contact met ons op.

 


Kijk mee in de marketingkeuken van Drukbedrijf.nl

Drukbedrijf.nl is een webshop waar je alles op alles kunt laten drukken. We zijn een gestaag groeiend bedrijf dat behoort tot de top van Nederland. Niet onbelangrijk is dat onze klanten ook nog eens erg tevreden zijn met onze prestaties. Maar hoe komt het nou dat wij zo groeien?

Voor elk bedrijf is online marketing van essentieel belang. Om te zorgen dat je ook online goed scoort zijn er 3 kernwaarden die je moet aanhouden en welke stuk voor stuk zeer belangrijk zijn; Content, techniek en linkbuilding. Als je er slechts één of twee goed uitvoert en de derde laat voor wat het is, dan zal ook het resultaat nooit optimaal worden.

Bij Drukbedrijf.nl zijn we druk bezig met zowel Search Engine Advertising (SEA) als met Search Engine Optimization (SEO). Om je een indruk te geven van wat er allemaal bij komt kijken om zulke resultaten te bereiken, willen wij je graag wat tips geven.

Content
Zorg dat jouw website altijd is voorzien van goede en relevante SEO-teksten, zodat alle mensen die via Google op zoek zijn naar informatie of producten (die ook op jouw website staan) naar jouw website komen. Je mag in de tekst meerdere keywords verwerken, maar houd dus rekening met het feit dat het belangrijkste woord niet te vaak voorkomt. Dit kan een straf opleveren van Google, waardoor je weer zakt in de rankings. Google kan steeds beter begrijpend lezen, dus het is van belang dat de teksten op een natuurlijke manier geschreven zijn.

Zorg voor goede metateksten en dat je keywords worden genoemd in de h1, h2 en ook in de h3 als je die hebt.

Techniek
Techniek houdt vooral in dat je website goed geoptimaliseerd is aan de achterkant. Zijn al je (belangrijke) pagina’s makkelijk te bereiken en zijn je URL’s mooi? Zorg dat je vanuit de URL kan aflezen wat het pad is naar de pagina waar je op zit. Zoals bijvoorbeeld:

https://www.drukbedrijf.nl/huisstijl/visitekaartjes/

Via de homepage van Drukbedrijf.nl kom je dus via de pagina ‘huisstijl’ terecht op de pagina waar visitekaartjes drukken mogelijk is.

Heb je verder veel afbeeldingen of video’s op je website? Zorg dan allereerst dat je de video’s op Youtube hebt staan en plaats vervolgens de embed-code op je eigen website. Dat voorkomt dat jouw website de hele video moet laden. Dit kost namelijk gigantisch veel data en daarmee ook tijd voor jouw bezoekers.

Daarbij heb je ook nog de afbeeldingen. Zorg dat deze gecomprimeerd zijn tot een bestand dat niet groter is dan 1 mb. De kwaliteit van de afbeelding heeft er wel wat onder te lijden, maar het zorgt wel dat je website snel laadt. Daarnaast zal je de mindere kwaliteit bij normale formaten niet (zo snel) zien. Er zijn websites die de snelheid van je website meten en daarnaast ook nog tips geven waarop je de snelheid nog kunt verbeteren. Is je website dus af? Test deze dan op snelheid en kijk waar je nog winst in laadsnelheid kunt behalen.

Als jij je website nog moet (laten) bouwen, zorg dan dat deze responsive is. Dat houdt in dat de website zich aanpast aan het formaat van het device waarop de site bezocht wordt. Dus een computer, tablet of telefoon krijgen de website allemaal op een andere manier te zien. Dit komt de gebruikerservaring absoluut ten goede.

HTML-codering en de veiligheid van de website is ook een belangrijk onderdeel. Is je website SSL-gecertificeerd? SSL staat voor Secure Sockets Layer en houdt in dat jouw verbindingen met het internet versleuteld worden. Voor bezoekers is privacy altijd erg belangrijk. Een SSL-verbinding zal dus vertrouwen winnen bij een bezoeker en daarmee sta je dus al snel een streepje voor op concurrenten die dit certificaat (nog) niet hebben. Het is bij je domeinnaamverstrekker vaak makkelijk om dit aan te vragen tegen een vergoeding.

Houd voor Google verder ook vooral de achterkant van je website in de gaten. Hoeveel code en links staan daar? Hoe vaak wordt er naar één of meerdere pagina’s gelinkt? Dit zijn allemaal dingen waar je op moet letten. De Google-spider komt regelmatig je website bezoeken om te kijken of de structuur logisch is en hoeveel links er naar bepaalde pagina’s in je website staan. Daarnaast is het ook belangrijk dat codetaal ten opzichte van leesbare tekst op je pagina altijd goed verdeeld is. Te veel code ten opzichte van weinig ‘normale’ tekst is niet wenselijk. Content is King.

Linkbuilding
Bij linkbuilding ga je op zoek naar websites die gerelateerd zijn aan jouw website. Bij Drukbedrijf.nl gaan we bijvoorbeeld onder meer op zoek naar startpagina’s waar drukbedrijven worden getoond of juist naar startpagina’s waar producten voorkomen die wij op onze website verkopen.

Let daarnaast ook altijd op de websitewaarde voordat je besluit om op een website te willen staan. Hoe hoger de waardes, des te beter het zou zijn om een link naar jouw website te krijgen. Feit is echter wel dat websites met hoge waardes vaak (veel) geld vragen of er iets anders tegenover zetten. Hierdoor kan linkbuilding soms ook weer een dure grap worden.

Linkbuilding is vaak een vervelend taakje maar toch moeten we er als marketeers mee aan de slag. Pas echter wel op. Wanneer je letterlijk heen en weer met een website van link ruilt, dan krijg je strafpunten van Google. De zoekmachinegigant accepteert namelijk geen linkruilen van websites onderling. Google wil dat een externe link aanvulling geeft op de inhoud van een website. Wanneer Google ziet dat er een link rechtstreeks van de een naar de ander heen en weer gaat, dan denkt Google dat het niet om kwalitatieve aanvulling gaat, maar puur om het verhogen van de website waarde.

User Experience
Nu we de drie kernwaarden hebben besproken willen we ook de gebruikerservaring nog even ter sprake laten komen. Door bovenstaande kernwaardes op te volgens is je website Google-proof en zal ook zeker helpen om de bezoekers te verblijden. Is je website echter aan de voorkant niet duidelijk genoeg? Dan ben je ze ook snel weer kwijt.

We snappen dat je bij het ontwerpen van je website alles heel mooi naar eigen smaak wilt maken. Het is echter belangrijk om eerst een framework te maken. Dit houdt in dat je kijkt op welke plekken op de website bepaalde elementen moeten staan. Zo vind je online vele voorbeelden van waar je bijvoorbeeld je contactgegevens zou moeten plaatsen. Hierbij wordt bekeken waar bezoekers in de meeste gevallen zullen kijken voor (in dit geval) contactgegevens. Als de bezoekers binnen 5 tot 10 seconden niet kunnen vinden wat ze zoeken, dan ben je ze al kwijt. Zorg dus dat belangrijke informatie op plekken staat waar bezoekers deze verwachten.

Wanneer je vrienden en familie al te vaak hebt laten kijken naar je website, dan zullen zij waarschijnlijk wat blinder worden voor ongemakken op de site. Zij kennen de weg namelijk al naar de plek waar ze hun informatie kunnen vinden. Een frisse blik is dus zeer belangrijk. Zorg dat je meerdere mensen naar de website laat kijken. Pas de website aan op hun feedback en laat hen opnieuw met andere mensen er nog eens naar kijken. Zo moet de website stap voor stap beter worden.

Het is dus goed om mensen die je kent regelmatig door je website te laten lopen en feedback te laten leveren over de toegankelijkheid. Stond alles wat zij zochten op de website? Ook op de plek waar zij dat hadden verwacht te vinden? En waren de laadtijden van de pagina’s snel genoeg? Je bent de bezoekers bij een laadtijd langer 3 seconden namelijk al kwijt.

Nu is het jouw beurt
Met de korte uitleg van bovenstaande 3 kernwaarden hopen we je een beetje verder te hebben geholpen met het vindbaar maken van jouw website. Het beste is om marketing in de volgorde van bovengenoemde kernwaarden uit te voeren. Zorg dus allereerst voor goede content, daarna voor een geoptimaliseerde website en als laatst dat jouw website ook vanuit andere websites gevonden wordt. Daar word je niet alleen zelf blij van, maar ook je klanten én Google houden er van. Succes met het optimaliseren en vindbaar maken van jouw website!


Marketing
specialist
Matthijs Rep
Matthijs Rep is Marketing specialist bij Drukbedrijf.nl.
Drukbedrijf.nl is een van de grootste onafhankelijke online drukportalen van Nederland.

Wil je contact opnemen met Matthijs? Stuur hem dan een e-mail.

Geschikte zoekwoorden vinden in 5 stappen

Geschikte zoekwoorden vinden in 5 stappen

Uit recent onderzoek van Ascend2 blijkt dat online marketeers moeite hebben met het vinden van geschikte zoekwoorden voor SEO. Toch hoeft het niet al te ingewikkeld te zijn wanneer je de onderstaande 5 stappen volgt:

  1. Maak een buyer persona
  2. Verdiep je in de buyer journey
  3. Bepaal de zoekwoorden
  4. Verwerk de zoekwoorden in de content
  5. Analyseer de zoekwoorden

 

1. Maak een buyer persona

Om te weten hoe je doelgroep zoekt, moet je weten hoe ze denken. Hiervoor biedt de buyer persona uitkomst. De buyer persona is een gedetailleerde beschrijving van een fictief persoon gebaseerd op werkelijke kenmerken van jouw doelgroep. Dit zijn bijvoorbeeld de meest voorkomende kenmerken van de huidige klantengroep.

Maak een buyer persona

Gebruik voor het opbouwen van de buyer persona de klantprofielen die je vindt op LinkedIn of Facebook. Zo ontstaat er een ijkpersoon die tot in detail beschreven is: geslacht, opleiding, behoeften, gewoontes, voorkeuren en andere socio-demografische factoren die de bouwstenen vormen van deze persona. Met de buyer persona wordt het nu een stuk makkelijker om te bedenken welke zoekopdrachten jouw doelgroep gebruikt.

2 Verdiep je in de buyer journey

Nu er een vrij gedetailleerd beeld is van de buyer persona(s) is het tijd om deze te koppelen aan de ‘buyer journey’. Dit zijn de verschillende fases waarin de koper zich bevindt tijdens het aankoopproces. Dit is belangrijk om te weten omdat per fase de zoekopdrachten verschillen. Tijdens de oriëntatiefase  zijn de zoekopdrachten nog vrij breed. Maar wanneer de ‘buyer’ zijn uiteindelijke keus eenmaal heeft gemaakt dan wordt er heel gericht gezocht. Zoekopdrachten bevatten dan vaak ook typenummers en zelfs kleuren, bijvoorbeeld: ‘Marantz NR1506 zwart’. Wanneer ook nog het woord ‘kopen’ eraan is toegevoegd, dan is het aankoopmoment aanstaande. Zorg dat je dan bovenaan staat.

3. Bepaal de zoekwoorden

Met de buyer journey in het achterhoofd, ga je per fase van het aankoopproces de zoekwoorden verzamelen en analyseren (zoekwoorden analyse). Welke vragen zou de persona stellen tijdens de oriëntatiefase? En welke als hij zijn keus heeft gemaakt? Om terug te grijpen naar het ‘Marantz’ voorbeeld, zal iemand aan het begin van zijn journey de vraag stellen: ”Wat is de beste AV receiver?”. Terwijl aan het einde de vraag wordt gesteld: ”Waar kan ik Marantz NR1506 zwart goedkoop kopen?”.

4. Verwerk de zoekwoorden in de content

In stap 3 is het duidelijk geworden welke vragen de aanstaande koper stelt.  Nu moeten de antwoorden op deze vragen nog in de content van de site worden verwerkt. Heb je nog geen content op de website die deze vragen beantwoorden, dan zal er nieuwe content, of zelfs nieuwe pagina’s, gemaakt moeten worden.

In sommige gevallen is een blog, FAQ, of een nieuwssectie een slimme en effectieve oplossing. Vergeet niet de pagina rijkelijk te voorzien van content. Dus, een ruime hoeveelheid aan woorden, afbeeldingen en misschien zelfs een video. Want hoe meer aandacht is besteed aan de content, hoe beter vindbaar de pagina wordt in zoekmachines.

5. Analyseer de zoekwoorden

Nadat de content en nieuwe pagina’s zijn geplaatst wil je natuurlijk weten of het ook de meest geschikte zoekwoorden zijn gebleken.

Met Google Analytics en Google Search Console kom je hier achter. Beoordeel of de zoekwoorden worden getoond in de zoekmachines en achterhaal of ze ook daadwerkelijk hebben gezorgd voor conversies.

Probeer vervolgens de meest effectieve zoekwoorden verder te optimaliseren en zoekwoorden die het minder goed hebben gedaan, vervangen met andere relevante zoektermen. Zo zie je dat het kiezen van geschikte zoekwoorden niet eenmalig is, maar een continu proces.

Meer weten over de zoekwoorden analyse?

Wil je de analyse van geschikte zoekwoorden liever uitbesteden? Neem dan contact op met Proseo en geef aan wat je wilt bereiken. Zij vertellen welke zoekwoorden haalbaar zijn en hoe de website beter vindbaar wordt.

Geïnteresseerd? Neem contact op met Proseo


Search
Specialist
Tammo Peters
Tammo Peters is al 16 jaar Search Specialist bij Proseo, het bureau voor online vindbaarheid.

Wil je contact opnemen met Tammo? Stuur hem dan een e-mail of geef hem een belletje, 0252-428323.

 LinkedIn
 Google