Jaarlijks archief: 2017

Linkbuilding fouten

De 5 meest gemaakte linkbuilding fouten door marketeers

Linkbuilding. Het lijkt zo makkelijk. Bezoek een flink aantal linkpagina’s en webportalen (bijv. startpagina.nl) en meld je website daar aan. Klaar zou je denken. Maar pas op! Want linkbuilding toepassen op een verkeerde manier kan ook schade aan de vindbaarheid toebrengen. Voorkom deze 5 meest gemaakte linkbuilding fouten door marketeers.

Waarom linkbuilding?

Het verkrijgen van backlinks (links vanaf andere websites) zorgt ervoor dat de populariteit van een website toeneemt. Dit versterkt het linkprofiel. En een sterk linkprofiel is nog steeds een van de meest belangrijke criteria voor een goede vindbaarheid in zoekmachines. Het is echter wel belangrijk dat backlinks afkomstig zijn van betrouwbare websites met een hoge autoriteit. Pas je linkbuilding toe op een verkeerde manier, dan kan dit zorgen voor niet of nauwelijks effect. In het slechtste geval kan het zelfs schade opleveren.

Leer van deze 5 linkbuilding fouten die in de praktijk veelvuldig door marketeers worden gemaakt. Bekijk ook eens de linkbuilding tactieken van Creative ICT.

1. Backlinks alleen naar de homepage

Wanneer je als marketeer een link kunt verkrijgen op een andere website, dan is de url van de homepage (www.bedrijfsnaam.nl) waarschijnlijk het eerste dat bij je opkomt. En voordat je het weet heb je tal van backlinks die allemaal naar de homepage verwijzen. Zonde, want daardoor blijft andere content van de website onderbelicht.Beter is om de backlinks te verspreiden over meerdere dieperliggende pagina’s van de website. Verwijs naar een dieperliggende landingspagina dat gaat over een belangrijk product of dienst. Bijvoorbeeld: www.bedrijfsnaam.nl/onderdeel/landingspagina/. De landingspagina wordt hierdoor belangrijker in zoekmachines. Maar ook voor bezoekers is het prettig, want ze landen direct op een pagina dat gaat over een gerelateerd onderwerp.

2. Teveel links aanmelden tegelijkertijd

Als je besluit om linkbuilding meer aandacht te geven, wil je waarschijnlijk direct aan de slag. Het liefst heb je zoveel mogelijk backlinks in zo’n kort mogelijke tijd. Ho. Stop! Het aanmelden van tientallen links op een dag kan bij zoekmachines de indruk wekken dat het om een automatisch proces gaat. Linkspam dus.

Beter is om de linkbuildingacties over een ruime periode uit te smeren. Dus, meld bijvoorbeeld elke week een of twee links aan. Neem de actie op in de agenda als terugkerende taak zodat je het niet vergeet.

3. Uitsluitend aanmelden bij linkpagina’s

Heeft aanmelden bij linkpagina’s (red. webportalen) zoals startpagina.nl zin? En kan het schadelijk zijn als je er voor betaalt? Nee. Sterker nog, het is aan te raden om websites bij dit soort webportalen aan te melden. Houd er echter wel rekening mee dat het om betrouwbare sites gaat met enige autoriteit. Zie punt 4.

Dus aanmelden bij linkpagina’s is goed, maar voorkom dat de website uitsluitend op dit soort sites wordt opgenomen, want in de praktijk draagt het meestal maar beperkt bij. Zorg dat de website vooral backlinks ontvangt van branche-, vak- en nieuwssites. Respectabele en relevante websites die zelf ook goed scoren in zoekmachines. Natuurlijk is dit een stuk lastiger om voor elkaar te krijgen, maar als het lukt levert dit direct een ‘boost’ op van het eigen linkprofiel.

4. Links plaatsen op onbetrouwbare websites

Niet elke website is geschikt om een link op te vermelden. Websites met een dubieus linkprofiel kunnen het eigen profiel zelfs negatief beïnvloeden. Controleer daarom altijd de betrouwbaarheid van de website. Gebruik hiervoor de website van Majestic (https://majestic.com/). De betrouwbaarheid wordt uitgedrukt in een TrustRatio. Hoe hoger de ratio, hoe betrouwbaarder en geschikter de website is.

Toont Majestic helemaal geen resultaten? Dan is de betreffende website waarschijnlijk niet geïndexeerd of verbannen uit de Google-index. Ons advies: meld je website er niet aan.

5. Links plaatsen op irrelevante webpagina’s

Dit punt is niet zozeer een linkbuilding fout en heeft ook geen negatieve effecten op je posities, maar als je toch aan de slag gaat met linkbuilding, zorg dan dat je website wordt vermeld op webpagina’s die verwant zijn aan de eigen (bedrijfs)activiteiten. Hierdoor wordt de eigen site in relatie gebracht met zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden. Voor een onderneming van bijvoorbeeld elektronica is het weinig zinvol om in verband te worden gebracht met websites voor bijvoorbeeld poezenliefhebbers. Wees dus selectief en plaats liever links op relevante webpagina’s.

Hulp nodig en linkbuilding fouten voorkomen?

Veelal wordt er te gemakkelijk gedacht over linkbuilding, terwijl dit misschien toch wel de meest nauwkeurige en tijdrovende bezigheid is van SEO. Er moet namelijk gezocht worden naar betrouwbare en kwalitatieve websites. Niet alleen index- en startpagina’s, maar ook branche-, vak- en nieuwssites. Dit gaat verder dan alleen een link aanmelden, maar er zal middels content een link moeten worden verkregen. Vooral deze links dragen enorm bij aan een stevige vindbaarheid.

Geïnteresseerd in kwalitatieve linkbuilding? Neem dan contact op met Proseo en laat je informeren over de mogelijkheden.


AMP-pagina’s inzetten voor SEO? Of toch niet?

Met de vernieuwde testtool van Google, Test My Site, laait de discussie over het versnellen van mobiele websites weer op.  De tool benadrukt met twee nieuwe informatieve functies het belang van de mobiele snelheid. Met de nieuwe versie wordt niet alleen de snelheid van de eigen website getest, maar de testtool laat ook zien hoe deze presteert in vergelijking met die van concurrenten.

Bovendien vertelt Test My Site hoeveel bezoekers afhaken als gevolg van een gebrekkige snelheid. Voor velen is dit de aanleiding om op zoek te gaan naar manieren om de website te versnellen. Bieden AMP (Accelerated Mobile Pages)-pagina’s dan uitkomst? En is dit zinvol voor SEO?AMP-pagina's goed voor SEO?

Twee nieuwe functies van Google Test My Site

Google Test My Site is een speedtest waarmee de snelheid van mobiele websites wordt beoordeeld. Sinds kort heeft Google daar twee nieuwe interessante functies aan toegevoegd:

  • De tool laat zien hoeveel bezoekers je verliest als gevolg van een trage laadtijd en
  • het toont de snelheidsprestaties in vergelijking met die van de concurrenten.

De resultaten worden netjes samengevat in een rapportage en aangevuld met tips om de snelheid van mobiele websites te verbeteren.

Met deze tool benadrukt Google nogmaals het belang van een snelle mobiele website. Door de eigen snelheid te vergelijken met die van de concurrenten uit de branche (zie afbeelding onder) hoopt Google naast het creëren van bewustwording, ook website-eigenaren aan te sporen om de snelheid te verbeteren. Want vergeet niet, zo stelt Google, dat snelheid een belangrijke ‘ranking factor’ is voor de rangschikking in de zoekresultaten.Google Test My Site

Een snellere website met AMP-pagina’s goed voor SEO?

Behoort jouw website niet tot de ‘Top performers’ en doen je concurrenten het beter? Dan zal je vast gebrand zijn om alles uit de kast te halen om de snelheid te verhogen. Misschien denk je dan direct aan AMP-pagina’s.  Want dat AMP-pagina’s goed scoren, bewijst de onderstaande afbeelding.  Een willekeurige AMP-pagina van de website dloky.com scoort uitzonderlijk hoog in Google Test My Site.

De conclusie is dat je met AMP webpagina’s wel degelijk hoog scoort in Test My Site. Maar ondanks deze enorme snelheid, wil dit niet per definitie zeggen dat dit ook goed is voor SEO.

AMP-pagina’s wel of niet gebruiken voor SEO?

De snelle AMP-pagina’s worden (nog) niet opgenomen als ‘ranking factor’ door Google. Met andere woorden…, voor je organische posities in zoekmachines hoef je het dus niet te doen. Wat wel een voordeel is, is dat AMP-pagina’s extra opvallen door het ‘bliksemstraal’-icoon. Ook bestaat er de kans dat het resultaat wordt opgenomen in de berichten-carrousel (zie afbeelding onder). AMP resultaten in Google

Vergeet ook zeker niet het voordeel voor de gebruiker. Want met Accelerated Mobile Pages bied je een ultrasnelle gebruikerservaring. Iets wat voor Google belangrijk is. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat dit in de toekomst wel beloond zal worden, maar vooralsnog wordt dit niet bevestigd.

Nog een reden om eens goed achter de oren te krabben of je AMP-pagina’s wilt gebruiken, zijn de beperkte opmaakmogelijkheden. Het zijn enorm uitgeklede HTML-pagina’s. Een afbeelding of een video wordt nog wel ondersteund, maar veel meer hoef je niet te verwachten. Het zijn voornamelijk statische pagina’s waarbij de leesbaarheid voorop staat. Dus geen hoogstaande grafische elementen of vertragende databasekoppelingen, maar pagina’s die uitsluitend gericht zijn op het aanbieden van leesbare content. Het is dus niet verwonderlijk dat AMP-resultaten voornamelijk uit nieuwspagina’s bestaan.

Hulp nodig bij AMP-pagina’s of SEO?

We helpen je graag.  Neem gerust contact met ons op.

 


Kijk mee in de marketingkeuken van Drukbedrijf.nl

Drukbedrijf.nl is een webshop waar je alles op alles kunt laten drukken. We zijn een gestaag groeiend bedrijf dat behoort tot de top van Nederland. Niet onbelangrijk is dat onze klanten ook nog eens erg tevreden zijn met onze prestaties. Maar hoe komt het nou dat wij zo groeien?

Voor elk bedrijf is online marketing van essentieel belang. Om te zorgen dat je ook online goed scoort zijn er 3 kernwaarden die je moet aanhouden en welke stuk voor stuk zeer belangrijk zijn; Content, techniek en linkbuilding. Als je er slechts één of twee goed uitvoert en de derde laat voor wat het is, dan zal ook het resultaat nooit optimaal worden.

Bij Drukbedrijf.nl zijn we druk bezig met zowel Search Engine Advertising (SEA) als met Search Engine Optimization (SEO). Om je een indruk te geven van wat er allemaal bij komt kijken om zulke resultaten te bereiken, willen wij je graag wat tips geven.

Content
Zorg dat jouw website altijd is voorzien van goede en relevante SEO-teksten, zodat alle mensen die via Google op zoek zijn naar informatie of producten (die ook op jouw website staan) naar jouw website komen. Je mag in de tekst meerdere keywords verwerken, maar houd dus rekening met het feit dat het belangrijkste woord niet te vaak voorkomt. Dit kan een straf opleveren van Google, waardoor je weer zakt in de rankings. Google kan steeds beter begrijpend lezen, dus het is van belang dat de teksten op een natuurlijke manier geschreven zijn.

Zorg voor goede metateksten en dat je keywords worden genoemd in de h1, h2 en ook in de h3 als je die hebt.

Techniek
Techniek houdt vooral in dat je website goed geoptimaliseerd is aan de achterkant. Zijn al je (belangrijke) pagina’s makkelijk te bereiken en zijn je URL’s mooi? Zorg dat je vanuit de URL kan aflezen wat het pad is naar de pagina waar je op zit. Zoals bijvoorbeeld:

https://www.drukbedrijf.nl/huisstijl/visitekaartjes/

Via de homepage van Drukbedrijf.nl kom je dus via de pagina ‘huisstijl’ terecht op de pagina waar visitekaartjes drukken mogelijk is.

Heb je verder veel afbeeldingen of video’s op je website? Zorg dan allereerst dat je de video’s op Youtube hebt staan en plaats vervolgens de embed-code op je eigen website. Dat voorkomt dat jouw website de hele video moet laden. Dit kost namelijk gigantisch veel data en daarmee ook tijd voor jouw bezoekers.

Daarbij heb je ook nog de afbeeldingen. Zorg dat deze gecomprimeerd zijn tot een bestand dat niet groter is dan 1 mb. De kwaliteit van de afbeelding heeft er wel wat onder te lijden, maar het zorgt wel dat je website snel laadt. Daarnaast zal je de mindere kwaliteit bij normale formaten niet (zo snel) zien. Er zijn websites die de snelheid van je website meten en daarnaast ook nog tips geven waarop je de snelheid nog kunt verbeteren. Is je website dus af? Test deze dan op snelheid en kijk waar je nog winst in laadsnelheid kunt behalen.

Als jij je website nog moet (laten) bouwen, zorg dan dat deze responsive is. Dat houdt in dat de website zich aanpast aan het formaat van het device waarop de site bezocht wordt. Dus een computer, tablet of telefoon krijgen de website allemaal op een andere manier te zien. Dit komt de gebruikerservaring absoluut ten goede.

HTML-codering en de veiligheid van de website is ook een belangrijk onderdeel. Is je website SSL-gecertificeerd? SSL staat voor Secure Sockets Layer en houdt in dat jouw verbindingen met het internet versleuteld worden. Voor bezoekers is privacy altijd erg belangrijk. Een SSL-verbinding zal dus vertrouwen winnen bij een bezoeker en daarmee sta je dus al snel een streepje voor op concurrenten die dit certificaat (nog) niet hebben. Het is bij je domeinnaamverstrekker vaak makkelijk om dit aan te vragen tegen een vergoeding.

Houd voor Google verder ook vooral de achterkant van je website in de gaten. Hoeveel code en links staan daar? Hoe vaak wordt er naar één of meerdere pagina’s gelinkt? Dit zijn allemaal dingen waar je op moet letten. De Google-spider komt regelmatig je website bezoeken om te kijken of de structuur logisch is en hoeveel links er naar bepaalde pagina’s in je website staan. Daarnaast is het ook belangrijk dat codetaal ten opzichte van leesbare tekst op je pagina altijd goed verdeeld is. Te veel code ten opzichte van weinig ‘normale’ tekst is niet wenselijk. Content is King.

Linkbuilding
Bij linkbuilding ga je op zoek naar websites die gerelateerd zijn aan jouw website. Bij Drukbedrijf.nl gaan we bijvoorbeeld onder meer op zoek naar startpagina’s waar drukbedrijven worden getoond of juist naar startpagina’s waar producten voorkomen die wij op onze website verkopen.

Let daarnaast ook altijd op de websitewaarde voordat je besluit om op een website te willen staan. Hoe hoger de waardes, des te beter het zou zijn om een link naar jouw website te krijgen. Feit is echter wel dat websites met hoge waardes vaak (veel) geld vragen of er iets anders tegenover zetten. Hierdoor kan linkbuilding soms ook weer een dure grap worden.

Linkbuilding is vaak een vervelend taakje maar toch moeten we er als marketeers mee aan de slag. Pas echter wel op. Wanneer je letterlijk heen en weer met een website van link ruilt, dan krijg je strafpunten van Google. De zoekmachinegigant accepteert namelijk geen linkruilen van websites onderling. Google wil dat een externe link aanvulling geeft op de inhoud van een website. Wanneer Google ziet dat er een link rechtstreeks van de een naar de ander heen en weer gaat, dan denkt Google dat het niet om kwalitatieve aanvulling gaat, maar puur om het verhogen van de website waarde.

User Experience
Nu we de drie kernwaarden hebben besproken willen we ook de gebruikerservaring nog even ter sprake laten komen. Door bovenstaande kernwaardes op te volgens is je website Google-proof en zal ook zeker helpen om de bezoekers te verblijden. Is je website echter aan de voorkant niet duidelijk genoeg? Dan ben je ze ook snel weer kwijt.

We snappen dat je bij het ontwerpen van je website alles heel mooi naar eigen smaak wilt maken. Het is echter belangrijk om eerst een framework te maken. Dit houdt in dat je kijkt op welke plekken op de website bepaalde elementen moeten staan. Zo vind je online vele voorbeelden van waar je bijvoorbeeld je contactgegevens zou moeten plaatsen. Hierbij wordt bekeken waar bezoekers in de meeste gevallen zullen kijken voor (in dit geval) contactgegevens. Als de bezoekers binnen 5 tot 10 seconden niet kunnen vinden wat ze zoeken, dan ben je ze al kwijt. Zorg dus dat belangrijke informatie op plekken staat waar bezoekers deze verwachten.

Wanneer je vrienden en familie al te vaak hebt laten kijken naar je website, dan zullen zij waarschijnlijk wat blinder worden voor ongemakken op de site. Zij kennen de weg namelijk al naar de plek waar ze hun informatie kunnen vinden. Een frisse blik is dus zeer belangrijk. Zorg dat je meerdere mensen naar de website laat kijken. Pas de website aan op hun feedback en laat hen opnieuw met andere mensen er nog eens naar kijken. Zo moet de website stap voor stap beter worden.

Het is dus goed om mensen die je kent regelmatig door je website te laten lopen en feedback te laten leveren over de toegankelijkheid. Stond alles wat zij zochten op de website? Ook op de plek waar zij dat hadden verwacht te vinden? En waren de laadtijden van de pagina’s snel genoeg? Je bent de bezoekers bij een laadtijd langer 3 seconden namelijk al kwijt.

Nu is het jouw beurt
Met de korte uitleg van bovenstaande 3 kernwaarden hopen we je een beetje verder te hebben geholpen met het vindbaar maken van jouw website. Het beste is om marketing in de volgorde van bovengenoemde kernwaarden uit te voeren. Zorg dus allereerst voor goede content, daarna voor een geoptimaliseerde website en als laatst dat jouw website ook vanuit andere websites gevonden wordt. Daar word je niet alleen zelf blij van, maar ook je klanten én Google houden er van. Succes met het optimaliseren en vindbaar maken van jouw website!


Marketing
specialist
Matthijs Rep
Matthijs Rep is Marketing specialist bij Drukbedrijf.nl.
Drukbedrijf.nl is een van de grootste onafhankelijke online drukportalen van Nederland.

Wil je contact opnemen met Matthijs? Stuur hem dan een e-mail.