Maandelijks archief: januari 2017

Verbeter je SEO met Google Search Console

Google Search Console is de gratis Must-have tool om je website optimaal te laten presteren

Google Search Console is de gratis tool van Google waarmee je jouw website optimaal laat presteren. Een absolute must-have tool die vertelt of jouw website voldoet aan de richtlijnen die Google Search stelt  en geeft vervolgens aan waar je de website kunt verbeteren.

Ook stipt Google Search Console, voorheen Google Webmaster Tool, punten aan die bevorderlijk zijn voor de gebruikerservaring van de websitebezoekers.

Verbeter je SEO met Google Search Console door gebruik te maken van onderstaande krachtige functies.

Waarom Google Search Console gebruiken?

Google Search Console (afgekort: GSC) is hoofdzakelijk ontwikkeld om je website optimaal  te laten presteren in de zoekmachines, maar het levert tevens inzichten op die je kunt toepassen om de gebruikerservaring te verbeteren. Onder tref je de voornaamste redenen aan waarom je Google Search Console zou moeten gebruiken.

  • Controleert of Google toegang kan krijgen tot de content van je website
  • Ondersteunt bij het indienen van nieuwe content en helpt oude content uit de zoekresultaten te verwijderen
  • Vertelt hoe jouw content wordt getoond in de zoekresultaten
  • Maakt het mogelijk om je website te onderhouden zonder nadelige gevolgen voor de zoekresultaten
  • Biedt oplossingen tegen spam en malware zodat je website schoon blijft

Daarnaast laat Google Search Console zien hoe jouw website op mobiele apparaten presteert en welke websites naar jou linken. Het is dus een belangrijke tool die zowel voor marketeers als developers een schat aan informatie brengt om je website optimaal te laten functioneren in Google.

De SEO functies van Google Search Console

Voordat je met Google Search Console aan de slag kunt, moet je eerst kunnen aantonen dat jij de eigenaar bent van de betreffende website. Op deze helppagina van Google wordt uitgelegd hoe je de website valideert voor Google Search Console.

Onderdelen en dashboard van Google Search Console

Zodra GSC is ingesteld en gekoppeld aan je Google Analytics Property krijg je een lijst van onderdelen te zien in de linkernavigatie waaronder: Zoekopmaak, Zoekverkeer, Google index en Crawlen. Deze onderdelen bevatten elk weer nuttige functionaliteiten waarvan de belangrijkste worden besproken in dit artikel. Voor een compleet overzicht, ga je naar ‘De rapporten en functies gebruiken‘. Functionaliteiten die het meest effect hebben op de vindbaarheid van je website worden hier uitgelegd.

Zoekopmaak - HTML verbeteringen

HTML verbeteringen

In dit onderdeel vertelt Google Search Console welke verbeteringen je kunt doorvoeren om de gebruikerservaring en de vindbaarheid in Google te optimaliseren. Dit onderwerp is te benaderen door te klikken op ‘Zoekopmaak’ -> ‘HTML verbeteringen’. Zo vertel GSC of er sprake is van dubbele meta descriptions en titels of dat deze zelfs niet aanwezig zijn.

Zoekanalyse

Welke zoekwoorden zorgen voor klikken, vertoningen en posities?  Met het onderdeel ‘zoekanalyse’ krijgt je de antwoorden. Deze informatie gaat verder dan Google Analytics en je kunt eenvoudig relaties leggen tussen het aantal klikken en de gemiddelde positie van het zoekwoord en het percentage gebruikers dat doorklikt (CTR) door te filters toe te passen.

Links naar jouw website

Links van relevante websites met een hoge autoriteit zijn gunstig voor je linkprofiel en zorgen daarmee voor hogere posities in Google. Google Search Console vertelt je precies welke websites naar jou linken. Ga naar ‘Zoekverkeer’ en klik op ‘Links naar uw site’.  Je ziet direct:

  • Het aantal inkomende links naar je website
  • Welke website het meest linkt
  • Naar welke webpagina’s het vaakst wordt gelinkt
  • En welke ankertekst wordt gebruikt.

Deze informatie is nuttig bij linkbuilding en omdat je ook ziet welke schimmige websites naar jou linken. Je kunt hier actie op ondernemen door deze links af te wijzen.

Crawlfouten

Met deze functie krijg je inzicht of jouw website doorzoekbaar is door de Googlebot en of er geen server- en/of url-fouten zijn. Veel voorkomende url-fouten zijn webpagina’s waar de boodschap 404 niet gevonden wordt getoond. Het staat niet alleen slordig wanneer bezoekers op deze pagina landen, maar je loopt ook de kans dat anderen die naar de site linken, uiteindelijk de link verwijderen wat natuurlijk negatief werkt voor je linkprofiel.  Bekijk daarom dit onderdeel regelmatig en schoon de fouten op.

Fetchen als Google

Deze functie is vooral handig als je flinke aanpassingen aan de website hebt gemaakt en deze zo snel mogelijk in de zoekresultaten van Google moeten worden getoond. Met de opdracht ‘Fetchen als Google’ geeft je de Googlebots de opdracht om de website direct te crawlen waardoor de nieuwe informatie binnen enkele dagen zichtbaar zijn in de zoekresultaten en daarmee de oude gegevens hebben vervangen. Er kan onderscheid worden gemaakt om één of enkele pagina’s te crawlen of de complete website. Dit laatste is het meest makkelijk, echter stelt Google wel een maximum van het aantal keren dat dit verzoek kan worden ingediend.

Google Search Console Academy

Wil je alle functies van Google Search Console leren kennen?

In dit artikel zijn slechts enkele functies besproken die vooral nuttig zijn bij zoekmachine optimalisatie.  Wil je uitgebreide informatie? Bezoek dan het Helpcentrum van Google Search Console. Hier vind je stap-voor-stap alle informatie over de functies en hoe je ze het best kunt gebruiken. Google biedt zelfs de Webmaster Academy waar je online de cursus gratis kunt volgen.

Zelf doen? Of SEO uitbesteden?

Lezen, experimenteren en doen! Daar draait het om als je betere posities in Google wilt te bereiken. Dit kost tijd. Reserveer daarom wekelijks voldoende tijd in je agenda zodat je je met deze taken kunt bezighouden.

Kan je deze tijd niet vrijmaken, maar je wilt toch hoge posities in zoekmachines? Dan kan je natuurlijk altijd nog terugvallen op Proseo. Vertel ons wat je ambities zijn en we doen je een voorstel waarin we gezamenlijk naar betere posities gaan toewerken. Samen bereiken we meer!

SEO uitbesteden? Neem dan contact op met ons.


Search
Specialist
Tammo Peters
Tammo Peters is al 16 jaar Search Specialist bij Proseo, het bureau voor online vindbaarheid.

Wil je contact opnemen met Tammo? Stuur hem dan een e-mail of geef hem een belletje, 0252-428323.

 LinkedIn
 Google

Https vanaf februari 2017 nog belangrijker in Google

Het internet moet veiliger. Deze boodschap benadrukt Google nogmaals eind december 2016 op zijn blog. Google schrijft: ”https installeren voor je website is belangrijk, maar het wordt een kritische factor wanneer je klantgegevens verzamelt”. Het ontbreken van een beveiligde verbinding zal dus consequenties gaan hebben voor de weergave van websites in de browser Google Chrome en de vindbaarheid in Google Search.

Https: voorkomen is beter dan genezen

Onveilige datacommunicatie leidt de laatste jaren steeds vaker tot ophef. Wereldwijd. Maar ook in ons land zijn er in 2016 flink wat persoonsgegevens op straat komen te liggen door het lekken van data door bedrijven als Ticketscript, Philips en ASML.

Ondanks dat cybercriminaliteit altijd op de loer ligt, zijn de gevaren wel in te perken door bijvoorbeeld websites te beveiligen met een https-verbinding. Maar wat is nu een https-verbinding? Waarom is het voor Google zo belangrijk? En hoe installeer je het? Dit artikel geeft je handvatten zodat ook jouw website binnenkort veilig is voor gebruikers.

Waarom hamert Google zo enorm op https en wat zijn de gevolgen?

Zonder een beveiligde verbinding met https kunnen persoonlijke gegevens onderschept en gestolen worden. De zojuist genoemde voorbeelden spreken tot de verbeelding. Google wil het internet veiliger maken en gaat de druk steeds verder opvoeren. Wanneer een website niet beschikt over https, maar over de bekende http-verbinding, dan wordt de website door Google als niet-veilig bestempeld.

Https beveiligde verbinding Google

Vanaf februari 2017 heeft dit gevolgen voor onder meer het gebruik van deze ‘niet-veilige’ website in Google Chrome: de browser zal vanaf dan gebruikers van de website opmerkzaam maken dat de site niet beveiligd is. Maar ook heeft het gevolgen voor posities in Google Search, want websites met een https-verbinding krijgen de voorkeur boven websites die niet beschikken over deze veilige verbinding.

Https niet alleen voor webwinkels

Als je denkt dat https alleen voor webwinkels is, dan zit je ernaast. Namelijk, zodra een website te maken krijgt met klant- en gebruikersgegevens dan is een https-verbinding een vereiste. Dus niet alleen wanneer creditcardgegevens worden gevraagd, maar ook bij login- en passwordgegevens en zelfs bij eenvoudige contactformulieren waar persoonlijke gegevens worden ingevuld. Dit betekent dus dat een https-verbinding voor bijna elke website geldt.

Wat is https?

Https staat voor Hyper Text Transport Protocol Secure en is de beveiligde variant van http. Http en https maken het mogelijk om informatie te verzenden tussen webbrowsers en -servers die zijn verbonden met het internet. Beide termen zie je ook altijd verschijnen bij het invoeren van een URL in de browser. Het verschil tussen beide protocollen is dat bij de beveiligde variant, https, de gegevens worden versleuteld (encryptie) waardoor het onmogelijk is om de gegevens uit te lezen. Hierdoor zijn creditcard- en persoonsgegevens beveiligd. Een https-verbinding is te herkennen aan het ‘groene slotje’ in de opdrachtregel.

Hoe kom je aan een veilige https-verbinding?

Om de website te voorzien van een https-verbinding, is een SSL-certificaat verreist en is meestal verkrijgbaar bij de hostingprovider waar de website wordt gehost. Een uitgebreid SSL-certificaat is altijd geverifieerd en naamsgebonden waardoor je kunt aantonen dat je als bedrijf bent, wie je zegt dat je bent. Voor bezoekers is dit een extra geruststellende gedachte.

SSL-certificaten zijn er in verschillende smaken: van een eenvoudig gevalideerd certificaat voor niet commerciële websites tot strenge en uitgebreide validaties voor webshops en financiële instellingen. Deze laatste is inclusief de groene adresbalk. De hostingprovider helpt je bij de installatie.

Https en de vindbaarheid van websites in zoekmachines

Zodra een SSL-certificaat eenmaal is geïnstalleerd wordt de website door Google als ‘veilig’ beschouwd en is de kans vergroot om beter gevonden te worden in zoekmachines. Maar voor het zover is, dient eerst het certificaat SEO-veilig te worden geïnstalleerd zonder dat de huidige posities in Google worden aangetast. Denk hierbij aan het correct instellen van 301-redirects en het doorzoekbaar (crawlen) houden van de website. Google biedt hiervoor enkele handige tips in het artikel ‘Uw site beveiligen met https’.

Hulp nodig bij https?

Wil je hulp bij de migratie van http naar https zonder dat jouw huidige posities in Google in gevaar komen? Neem contact met Proseo en we zullen je informeren over de mogelijkheden.


Search
Specialist
Tammo Peters
Tammo Peters is al 16 jaar Search Specialist bij Proseo, het bureau voor online vindbaarheid.

Wil je contact opnemen met Tammo? Stuur hem dan een e-mail of geef hem een belletje, 0252-428323.

 LinkedIn
 Google