3 Way Linking is een pittige klus

Binnen optimalisatie voor zoekmachines speelt linkbuilding een belangrijke rol. Het is dé manier om de populariteit van je website te vergroten.
En natuurlijk probeert men daar op minder eerlijke manieren gebruik van te maken.
En natuurlijk is Google niet op zijn achterhoofd gevallen.

We schreven al eerder over linkpopularity . Veel hiervan gaat nog op, maar inmiddels zijn de tijden wat veranderd. Kort gezegd zijn er 3 manieren van linkbuilding: eenzijdig op andere websites, door linkruil en via 3 Way Linking.
Bij eenzijdig linken hoef je niet terug te linken. Dit is de meest eerlijke manier om jouw website te verspreiden. We gaan hier straks nader op in.

Linkruil is oppassen

Linkruil is een vrij makkelijke manier van linken: je ruilt gewoon een link.
Het grote voordeel zit in de gekozen “linkpartner”. Dit moet een relevante website zijn omdat de waarde vooral in de werkelijke gebruikers zit. Als het goed is, hebben jij en je linkpartner namelijk dezelfde doelgroep.
Google houdt niet van linkruil dat komt omdat dit zich leent voor misbruik.
Misbruik is enkele honderden links ruilen met websites waardoor de site automatisch belangrijk moet worden. Dat valt op en wordt bestraft omdat er geen relevante links zijn.
Bij een enkele “natuurlijke” linkruil ziet Google dat de beide sites verband met elkaar houden. Dat levert wel iets op aan waarde, maar je hebt meer aan de kans dat je in beeld komt op de site van je linkpartner. Ga je voor linkruil, ga dan alleen voor kwaliteit en relevante linkruil. Kijk naar je linkpartner en:

  • Bepaal of de site echt relevant is
  • Controleer de PageRank van de homepage en van de linkpagina waar de link komt te staan (Google waardeert kwaliteit)
  • Kijk of de link niet verder dan 2 clicks vanaf de homepage staat
  • Plaats niet te veel links

De 3 Way Link werkt prima

Het nadeel dat je met linkruil tegenkomt, is te omzeilen met de 3 Way Link. Je linkt namelijk niet direct naar andere sites waardoor Google dit niet als linkruil ziet. 3 Way Linking is: site A linkt naar site B, site B linkt naar site C en site C weer naar site A.
Dit lijkt verdacht veel op eenzijdig linken!
Let vooral op dat “verdacht”. Websites aanleggen is niet zo’n truc dus als iemand 27 websites heeft, kan hij/zij via 9 unieke combinaties complete 3 Way Link netwerken opbouwen. De verdachte hij/zij loopt wel het risico dat een van die sites wordt gebanned: “bye bye ranking”.
Groot probleem bij de “eerlijke” 3 Way Link is echter de aanleg.
Site A ruilt links met site B, maar moet via site B zorgen dat deze voor site A een betrouwbare site C gevonden wordt. Dat valt niet mee en het is gevaarlijk: je bent de controle kwijt namelijk. Je ziet jouw site niet graag op een minder prettige site staan die eigenlijk weinig met jouw site te maken heeft. Dat vindt Google nooit relevant. En wat doe je ertegen?
De 3 Way Link wordt door Google gezien als 3 waardevolle eenzijdige links. Beter kan je het niet treffen, maar krijg het maar eens voor elkaar.

Eenzijdig linken heb je zelf in de hand

De manier om het beste uit linkbuilding te halen is je goede eenzijdige links te maken.
Google waardeert het dat deze links op een natuurlijke manier ontstaan: dat is tenslotte de manier waarop het moet. Let op de volgende dingen:

  • Goede content op jouw site: dan zullen links op andere sites worden opgenomen
  • Registreer je website bij startpagina’s, verschillende zoekmachines en DMOZ.org
  • Actief bezig zijn 1: op diverse fora bestaat de mogelijkheid een link te plaatsen
  • Actief bezig zijn 2: op veel nieuwssites zijn berichten te plaatsen

Dit zijn gratis mogelijkheden. Er zijn ook betaalde manieren om je site promoten, maar dat valt een beetje buiten het linkbuilding waar we het hier over hebben. Er is erg veel mogelijk zonder ervoor te betalen, echt!

Belangrijk is te weten dat Google gaat voor eenzijdig linken.
Dat is de meest natuurlijk manier waarop een link ontstaat en zo worden gebruikers niet overstroomd met links waar ze eigenlijk niets aan hebben. Het spel spelen zoals het moet; tja, wat willen we eigenlijk nog meer? Nou,we willen 3 Way Linking. Maar met goede eenzijdige links gaat dat wellicht vanzelf.


0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sociale Fobie
9 jaren geleden

Tegenwoordig kun je al 1000 eenzijdige links kopen voor een euro. Google zal echt met iets beters moeten komen om het eerlijk te houden.

Michael
9 jaren geleden

@Sociale Fobie: En dat moet je vooral niet dan want dan krijg je van Google gewoon een penalty en sta je direct achteraan de zoekresultaten. Je kan het beter op de eerlijke manier doen, dan maar langzaam stijgen.

Raul Tiru
9 jaren geleden

Door linkbuilding stijg je wel in Pagerank maar dit betekent niet dat je beter gevonden wordt. Unieke content en bezoekers tevreden houden is belangrijker als je goed gevonden wilt worden in zoekmachines. Ik begrijp b.t.w. wel dat het leuk is een hoge PR te hebben. Ook leuk om het als onderhandeltechniek te gebruiken. Maar koop nooit 1000 links in ook niet voor 1 cent. En onthoud! De PR waar jouw link komt te staan is vaan niet dezelfde PR als de homepage.

SEO
SEO
9 jaren geleden

Ik heb behoorlijk veel moeite om op de startpaginas te komen, zijn er misschien tips hier over?

Lieven van Nieuwenhuyze
9 jaren geleden

Dus als ik het goed begrepen heb kan ik in dergelijke fora een link plaatsen naar onze site. Meteen de daad bij het woord voegen…
http://www.usgfinancialforces.be

Daar kunnen jullie toch niet tegen zijn? 🙂

Enovate Internet Marketing
9 jaren geleden

Goed artikel! helemaal mee eens. Het 3 way linken, ook wel A-b-c linken genoemd is helemaal hot. Maar veel webmasters snappen het niet. Als je een dergelijk verzoek stuurt komt er zelden een goede reactie. Wat is jullie ervaring?

Groeten
Bastiaan

Dirk Postma
9 jaren geleden

Kan dat abc linken eens uitgelegd worden? En kan je bv ook abcd linken? En als iedereen het gaat doen: Google is niet op haar achterhoofd gevallen toch? Het blijft een kat-en-muis spel. Kwestie van zorgen dat je een muis bent die heel hard kan rennen?

Dirk Postma
http://www.e-rijden.nl
(geldt dit inderdaad als eenzijdige link? Of werken jullie met rel no follow of zoiets?)

Jaap de Vries
Jaap de Vries
9 jaren geleden

En als je de linkpartnerpagina nou no-follow maakt of de linkpartnerpagina in robots.txt zet?

RobertDidier
9 jaren geleden

@Lieven van Nieuwenhuyze (12 oktober): natuurlijk kan je op hier een link plaatsen, maar vraag je af of het zin heeft. Een andere lezer zou jouw site moeten bekijken en die zo goed vinden dat hij/zij een link op de eigen website plaatst. Tip: verander eerst de Title Tag van je homepage zodat Google het ook de moeite waard vindt.

RobertDidier
9 jaren geleden

@Dick Postma (24 oktober): de grap is juist dat niet iedereen het kan doen. Je bent afhankelijk van wat anderen van jouw website vinden. Google heeft zo de manier gevonden natuurlijk te laten linken en zo de betere websites te promoten.

trackback
9 jaren geleden

[…] achterhoofd gevallen. We schreven al eerder over linkpopularity . Veel hiervan gaat nog op, […] SEO Handleiding voor Zoekmachine Optimalisatie klusLinkingpittige […]

Internetbureau neWay Media
9 jaren geleden

Tot nu toe heeft het mij niet veel geholpen, ik zie nog weinig resultaat.

trackback
9 jaren geleden

[…] die links plaatsen worden overspoeld met linkaanvragen. Eerder waarschuwden we al tegen linkruil omdat zo automatisch heel erg veel links kunnen worden aangevraagd. De makkelijkste en meest […]

paul
9 jaren geleden

Link ruil is in deze tijd niet meer waardevol, google kijkt meer naar de artikels of content die je beschreven hebt op je website. Die hechte toch meer waarde. Op mijn website vind je een nog vrijwel een onbekende tip om toch je website snel hoog te houden, en vooral de manier van backlinking met software die ik toepas, ‘die googl toch ziet als “Zeer gewaardeerd” Dit is vrijwel onbekend, omdat we erg veel tijd stoppen in goede content, terwijl het heel erg makkelijk is op mijn manier. Bekijk voor mijn site voor meer info. Groetjes en nog prettige kerstdagen iedereen.

klik op mijn naam voor meer informatie

trackback
9 jaren geleden

[…] artikel ‘3 Way Linking is een pittige klus’ geeft aan dat ‘gewoon eenzijdig linken’ de beste manier is. Linkbuilding gebeurt zo op de […]

Michiel Brand
8 jaren geleden

3 way linking is inderdaad een pittige klus. In beginsel zijn dergelijke combinaties van eenzijdige links waardevoller dan reciprocal links. Je moet echter bewust met 3 way linking omgaan en het risico zien te vermijden dat je een linknetwerk van kunstmatige eenzijde links creëert, wat je een penalty van Google op kan leveren.

Het builden van goede eenzijdige links is een van de beste vormen van linkbuilding. In dit artikel wordt DMOZ genoemd: dit is inderdaad een belangrijke directory, maar zit niet in zak en as als je aanvraag bij DMOZ niet lukt. Tegenwoordig is het erg moeilijk om daar een link te krijgen en de waarde van DMOZ is waarschijnlijk niet zo hoog meer als dat hij ooit geweest is. Zie bijvoorbeeld dit filmpje van Matt Cutts waar hij ingaat op DMOZ: http://www.youtube.com/watch?v=KCY5pbAuYpk

Frank Sanders
8 jaren geleden

Beste,

Hartelijk bedankt voor het artikel, er zijn tal van manieren om de manier van linkbuilden “natuurlijker” te laten overkomen. Ik werk zelf graag met kleine mini websites ter ondersteuning van de hoofdwebsite.

Zo blijft de focus toch enig sinds op de hoofdwebsite.

haans
7 jaren geleden

Ik vind het ook lastig en weet niet of ik de goedkope links wel moet vertrouwen.

latexspuiten
7 jaren geleden

handig tips op deze leuke site
bedankt