Duplicate content? HERSCHRIJVEN!!

Je ligt ‘s nachts rustig te slapen en plots verschijnt boven je bed een gevaarlijk uitziend monster in de vorm van een Duplicate Content Penalty. Bekende nachtmerrie? Volgende vraag is of dromen uitkomen.


De kans op het naar boven komen van het monster Duplicate Content Penalty is niet zo groot. Sites worden niet bedolven onder de strafpunten en zakken na indexatie niet van de ene op de andere dag verschillende pagina’s op Google. Wel daalt de gedupliceerde pagina geleidelijk in de zoekresultaten. We zagen hier al het nut van de Canonical Link Tag. Dat de duplicaatpagina daalt in de resultaten doet vermoeden dat er een Duplicate Content Filter werkt. Een niet zo monsterlijk filter.

Maar voorkomen slaapt beter dan genezen.
Het sleutel begrip is ‘unieke content’. Dit bereik je door de pagina’s regelmatig te updaten en ze enig en uniek te houden. Oftewel:
1. Maak de Title Tag van elke pagina uniek
2. Maak de Metatag Descriptions herschrijven uniek
3. Maak de content uniek

Dit uniek maken van de tags doe je door iedere pagina maar een enkel hoofdtrefwoord te laten bevatten. Dat hoofdtrefwoord bepaalt de tags en bepaalt de content. Lastig is het om de content op verschillende pagina’s te laten verschillen als je nu eenmaal dat hoofdtrefwoord zo graag kwijt wilt. Synoniemen lossen vaak wel problemen op maar gebruik niet te veel synoniemen van het hoofdtrefwoord op dezelfde pagina. Google e.a. zijn slim, maar kennen niet alle synoniemen die wij mensen kennen.


0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Yodeho
11 jaren geleden

Dat Google probeert duplicate content te filteren klopt. Maar de Duplicate Content Penalty is een mythe. Zie o.a. ook het artikel The Duplicate Content Penalty Myth van Jill Whalen in Search Engine Land.

De overige tips om duplicate content zijn natuurlijk wel handig.

Mark van Loon
11 jaren geleden

Klopt! Duplicate content word gefilterd, maar er rust geen straf op. Dat verschil is wel erg belangrijk…

Diederik Martens
11 jaren geleden

In mijn optiek is de tag er ook voor bedoeld om zelf een suggestie naar Google te maken om de duplicate content te weren, zodat de originele boodschap hoger ranked. Ik zie duplicate content dan ook meer in suggestieve context dan in een penalty context…… Maarja ik werk niet bij Google!

Frits J.
11 jaren geleden

Google zal geen penalty geven, maar google zal ook geen 2 pagina’s met exact dezelfde content op pagina 1 in de organische zoekresultaten zetten.
Google vindt unieke content fijn en zal je daar ook dubbel en dwars voor belonen.

Arjen
11 jaren geleden

Het klopt dat Google geen penalty geeft op het gebruik van duplicated content, wij hebben zelf onderzoek gedaan en dit ook daadwerkelijk getest.
Duplicated content heeft invloed op vertoning van de twee pagina’s, precies zoals Frits J. aangeeft, niet tweemaal dezelfde content.

Rob
Rob
11 jaren geleden

Dan heb ik nog een vraag? Is op de volgende tekst sprake van duplicate content? Normaal zijn deze teksten langer:

Pagina 1:
De Nokia N900 is de mooiste telefoon te wereld en zal uitblinken met zijn uitstekende specificaties. De Nokia N900 beschikt over bluetooth en kan daarom verbinding maken met een bluetooth carkit.

Pagina 2:
De Samsung Jet is de mooiste telefoon te wereld en zal uitblinken met zijn uitstekende specificaties. De Samsung Jet beschikt over bluetooth en kan daarom verbinding maken met een bluetooth carkit.

Als dit op verschillende pagina’s wordt weegegeven, ziet google dit als duplicate content?

R4i
R4i
11 jaren geleden

Goed om te lezen dat je geen penalty krijgt voor duplicated content soms is dit bij webshops nl erg lastig om te voorkomen, vaak is het slechts een kleur of uitvoering die anders is 😛

Frits J.
11 jaren geleden

@Rob:

Google zal zien dat een bepaald percentage woorden matchen. Dit is dus niet aan te raden.

De teksten moeten er voor Google natuurlijk uit zien. Alsof jij al je tekst zelf geschreven heb 😉

Content is King!! (ander artikel op SEOHandleiding.nl

trackback
10 jaren geleden

[…] crawlen tegenwerken kan ook door duplicate content. Ziet Googlebot 3 pagina’s die verdacht veel op elkaar lijken, dan worden er 2 genegeerd. De […]

huidspecialist
10 jaren geleden

@Frits: ben ik helemaal met je eens!

PS3 Gamer
10 jaren geleden

Duplicate content is toch te negeren doormiddel van canonical urls ?

TeleTom.nl
10 jaren geleden

Ron,

Google zal het wel als dubbele content beschouwen. Ik heb wel eens ergens gelezen dat je groepjes van 5 woorden maximaal hetzelfde kan laten zijn. Daarna wordt de tekst al snel beschouwd als dubbele content.

Succes

Balt
10 jaren geleden

Vraagje:

Heeft duplicate content betrekking op identieke content op dezelfde website of op identieke content op het web?