Een sterke vervanger van Yahoo Site Explorer

Na negatieve feedback over de stap richting Bing heeft Yahoo! hand in eigen boezem gestoken: exit Site Explorer! Dit gaat waarschijnlijk eind september 2011 plaatsvinden. Zelf geven zij aan dat de Bing Webmaster Tool vanaf dan de bron zal zijn voor de Bing and Yahoo! webmaster site en voor analytische data. Maar is dit genoeg of moeten we op zoek naar een sterke vervanger van Yahoo! Site Explorer?

We richten ons op een waardige opvolger als de Site Explorer stekker uit het Yahoo! stopcontact is getrokken. Maar “First Things First”: waar gebruiken we Yahoo! Site Explorer voor en waarom?

De kracht van Site Explorer

De tool Yahoo! Site Explorer geeft een goede indruk van de backlinks naar jouw website. Nu doen wel meer programma’s dat, maar niet op deze manier. Die andere tools doen het namelijk zelf: crawlen door sites om de links te tellen. Yahoo! gebruikt hier “gewoon” andere zoekmachines voor. Simpel misschien, maar het levert wel een zeer betrouwbaar beeld van de links zoals die door zoekmachines zijn geïndexeerd. Yahoo! stopt met Site Explorer, maar Bing Webmaster Tool is niet geheel vervangend. Belangrijk punt is dat alleen de backlinks naar de eigen site worden getoond en niet die naar de concurrenten.
Natuurlijk is het succes van Yahoo! Site Explorer niet onopgemerkt gebleven en een goed voorbeeld doet volgen.

Site Explorer en de kanshebbers

Er komen steeds meer hulpprogramma’s die de structuur van backlinks weergeven. Voor Open Site Explorer moet bijvoorbeeld worden betaald; dat vinden wij een stevig nadeel. Voor LinkDiagnosis van Firefox moet een recente plug-in worden gedownload. Op zich is dat geen probleem en je krijgt er iets voor terug:

  • De Google PageRank van elke backlink
  • De ankertekst (Anchor Text) van elke backlink
  • De melding van “no-follow links”, goede links of missing links
  • De meest populaire ankerteksten

LinkDiagnosis geeft voornamelijk een blik op de concurrentie, en flink wat geduld na invoer van de URL is wel vereist.
Onze voorkeur gaat uit naar Majestic SEO https://www.majesticseo.com/. Hun Site Explorer loopt al een tijdje in de Betaversie. Zij leveren net als Yahoo! Site Explorer ook data via API en je krijgt veel data binnen:

Een handig instrument om geregeld te gebruiken.
Hoe zit het ongeveer in elkaar? Kort gezegd is er erg veel informatie beschikbaar:

  • Site Explorer: overzicht van het aantal backlinks, de top backlinks, de verwijzende domeinnamen (concurrenten onder Clique Hunter) en de top pagina’s
  • Backlink History: het aantal backlinks is periodiek te vergelijken
  • Neighbourhood Checker: een kijk naar IP-adressen in hetzelfde netwerk
  • Bulk Backlink Checker: (heel erg) snelle controle van backlinks
  • Clique Hunter: een kijk op hoeveel backlinks de concurrentie heeft

De hoeveelheid informatie die je krijgt heeft als voordeel dat de geschiedenis bekend wordt (Backlink History). Je ziet zo wanneer een link is gemaakt. Dat is handig omdat actualiteit scoort bij zoekmachines en zo komt boven wat wel of niet goed werkt binnen een website. Je ziet welke pagina’s een update kunnen gebruiken.
Yahoo! Site Explorer verdwijnt en er zijn een hoop vervangers.
Welke het best bij jou past, hangt vooral af van wat je over backlinks wilt weten.
Ga daar maar even flink voor zitten!


0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tom Broersen
Tom Broersen
9 jaren geleden

Bedankt voor de tips, ik gebruik zelf altijd de backlink checker van Seolab.

http://www.seolab.nl/inkomende-links-checker.html

Die geeft ook extra informatie over je inkomende links.

Reclamebureau Nijverdal
9 jaren geleden

Bedankt voor het delen van je informatie! Zojuist Open site Explorer gecheckt en dit werkt erg mooi met een duidelijk overzicht.

Jan-Willem Bobbink
9 jaren geleden

Zelf gebruik ik de OpenSiteExplorer van SeoMoz. Dit is mij het geld meer dan waard, vanwege het feit dat deze over alle tools gemeten, de meeste data geïndexeerd heeft.

Fietsen
9 jaren geleden

Bedankt voor het delen, het is zeer bruikbare informatie

Internetmarketing bureau
9 jaren geleden

Tot op heden altijd gewerkt met SEO Quake exentsie, echter geeft deze sinds enige weken geen Pagerank meer weer. Zojuist Linkdiagnosis Firefox extensie geïnstalleerd, echter wordt deze niet getoond noch op de pagina nog onder de zoekresultaten…
Wij maken ook gebruik van betaalde SEO software maar een Firefox extensie is zo nu en dan gewoon prettig werken.

Jerome
9 jaren geleden

Zeer overzichtelijk en duidelijk uitgelegd!
Waarvoor dank 🙂

Menno
9 jaren geleden

Blekko is zeer goed om backlinks te checken van de concurrentie, gebruik de slashtag “/seo” en er gaat een wereld voor je open.

sadpanda
9 jaren geleden

Het is bijzonder spijtig dat Yahoo site exployer er niet meer is. Nu weet ik wel dat er alternatieven zijn. Maar wij proberen alles met open source en freeware te werken zodat de kosten laag kunnen blijven voor ons en onze klanten.
seoMoz is wel een hele goede dus als ik je er dan toch een mag aanraden (wij hebben enkel de trial gebruikt) 100pm is op zich niet veel maar scheelt toch weer een maand huur op jaar basis.

Trein Antwerpen
9 jaren geleden

Dank voor de info, die van seolab werkt goed, maar nog niet echt een goede vervanger.