Google PageRank gratis en voor niets!

Alweer 32 maanden geleden verscheen in SEO Handleiding het artikel Hoe werkt Pagerank?
In het kort werkt PageRank (PR) zo:
PR(A) = (1-d) + d (PR(T1)/C(T1) + … + PR(Tn)/C(Tn))


Iets langer werkt het zo: als externe pagina’s met een hoge PR en weinig links naar jou linken, stijgt de PR. Daarnaast zijn er veel factoren die geen invloed op de PR hebben en die de PR zelfs doen dalen. En Google kan ook nog handmatig je waardering omhoog of omlaag te brengen.

De reacties op Hoe werkt Pagerank?, de vervolgartikelen en de Comments waren nogal wisselend. Sommige bezoekers vonden PR niet bijzonder bepalend voor de vindbaarheid, maar dat het gewoon goed staat om een lang groen balkje voor boven je site te zien. Andere bezoekers wachten met smart op de Google’s volgende PR update; die maar niet lijkt te komen. Wat vindt Google zelf eigenlijk het nut van PR?
Op de button op de Google toolbar klikken geeft:
1. Opgeslagen momentopname van de pagina
2. Gelijkwaardige pagina’s
3. Koppelingspagina’s

Interessant om te zien waar je staat en dat je er niet als enige staat.
Met name met betrekking tot het ‘Opgeslagen momentopname van de pagina’ lijkt Google niet echt veel belang aan PR te hechten: alle websites ter wereld worden doorlopend bekeken en wanneer de jouwe aan de beurt was, zien we hier.

Google lijkt het momenteel zelf te gooien op de sociale eigenschappen van internet als je op Google Labs kijkt. Met de lancering van Google Social Search is in oktober 2009 een flinke stap in die richting gezet. Maar hierover in een volgende post meer.
PR lijkt zijn beste tijd gehad te hebben. Het blijft leuk om te zien en het kost niets. Grappig om te zien is hoe de pagina’s van Google zelf scoren wat betreft PR: dat kan vast beter…


0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk
Henk
11 jaren geleden

Zo dat is handig! 🙂

Tine
11 jaren geleden

Nog eens proberen voor die rank effe op te ranken…

Kevin Rotting
11 jaren geleden

heel interessant!

Erik van Beek
11 jaren geleden

Op dit moment heeft mijn site nog geen zichtbare pagerank (bestaat te kort).

Toch vind ik het meer iets cosmetisch dan dan ik het heel serieus neem.

admiraal
admiraal
10 jaren geleden

ik heb dat ook steeds geprobeerd maar , ik zie nog niets, kijk verder, thnks

admiraal
admiraal
10 jaren geleden

Nog eens proberen voor die rank effe op te ranken…

admiraal
admiraal
10 jaren geleden

het was vanochten gelijk zichtbaar

admiraal
admiraal
10 jaren geleden

Ik heb ook nog geen (pr) maar in trefwoorden sta ik op de voor pagina’s in google page`s.
voor mij is dit op dit moment voldoende.thnx anyway

rob
rob
10 jaren geleden

Heb mijn site nu 2 maanden draaien en nog steeds geen pagerank. Maar dat intereseerd me ook niets meer omdat zelfs google zelf aangeeft dat pagerank niet meer van belang is voor welke beoordeling dan ook en ze hem het liefst willen verwijderen.
Lees maar het commentaar van susan moskwa op google support : http://www.google.com/support/forum/p/Webmasters/thread?tid=6a1d6250e26e9e48&hl=en

bonus hunting
10 jaren geleden

PR is idd niet iets om je blind op te staren en een lage pagerank wil niet zeggen dat je niet of moeilijk kan ranken voor bepaalde keywords. Trouwens, Google update PR enkel om de 3 Ã 4 maanden dus zal je zeker niet meteen resultaat zien.

Maar … PR kan vooral handig zijn als je oa. aan link building doet. Hoe hoger je PR des te meer “authority” google aan je website. Dus hoe hoger je PR hoe meer de links op je website waard worden.

Sesli
10 jaren geleden

Nog eens proberen voor die rank effe op te ranken.

www.reclamehandel.nl / willian
10 jaren geleden

ook maar eens proberen ja

wie niet waagt wie nie wint 😉

nico van os
10 jaren geleden

als er nog mensen zijn met een pagerank die willen ruilen.wie niet waagt wie niet wint.

auto accessoires
10 jaren geleden

Voor de beginnende SEO-er is het het verstandigste dat die zich concentreert op combinaties van twee zoekwoorden of meer.

Zo registreerde ik op 16 maart http://www.auto-accessoires.be en wilde ik de nummer één positie voor de zoekwoorden “auto accessoires”. Voor Google staat een streepje immers gelijk aan een spatie. Wat blijkt na 5 maanden? Ik rank op positie 2 voor autoaccessoires en op positie 18 voor “auto accessoires”.

Nochtans heeft autoaccessoires een lokaal maandelijks zoekvolume van 550.000 en “auto accessoires” slechts 74000. Aangezien er minder concurrentie is voor auto accessoires zou ik hier dus makkelijker moeten op kunnen ranken..?

Komt dit doordat ik nog niet genoeg trustrank en anciënniteit heb opgebouwd? Misschien dat iemand hier een antwoord kan bieden?

knutselen zomer
10 jaren geleden

Sites die zonder hoge pagerank toch goed vindbaar zijn, hebben veelal weinig concurrentie. Voorbeeld http://www.afrikaansemaskers.nl

Deze website staat toch bovenaan met de zoekwoorden Afrikaans masker, Afrikaanse maskers, maskers uit Afrika, etc, etc. ondanks een relatief lage pagerank van 2

huurda
10 jaren geleden

Mijn nieuwe website’s cache-melding dateert van 14 dagen geleden. Ik heb diverse inlinks geregeld en deze worden opgemerkt door yahoo site explorer.

Hoe kan ik zorgen dat de googlebots vaker langskomt, zodat hij daarna weer sneller langskomt (omdat er telkens wat veranderd is).

Of moet ik gewoon afwachten…?

Cem Kumlar
10 jaren geleden

Huurda, dit is een kwestie van afwachten. Je kunt er wel voor zorgen dat de bots vaker langskomen, namelijk door constant nieuwe content op je site toe te voegen zodat de bot elke keer weer iets nieuws leest en dus je site als zeer actief bestempeld. oOk dit is namelijk ontzettend belangrijk voor google.

OT is dit natuurlijk heel interessant…

huurwoningen
10 jaren geleden

Thanks Cem,

Daar heb ik voor gezorgd door nieuwsitems en gebeurt automatisch door het wijzigende aanbod van huurwoningen. Zit nu met smart te wachten wanneer Google dagelijks langskomt. iemand ervaring mee hoe lang dit zal gaan duren?

www.eenvollebos.nl
10 jaren geleden

gaan we proberen een volle bos voor meer haar!

John
10 jaren geleden

Kaal hoeft niet meer http://www.eenvollebos.nl

stijgen maar

John
10 jaren geleden

wat http://www.eenvollebos.nl ja meer haar, haarverdikkers, kaalheid tegengaan, haarverlies tegengaan, kaalheid oplossingen

Axisjoe
10 jaren geleden

Wie weet de goede zoekwoorden combinatie’s om op pagina 1 te komen in google wij verkopen herenschoenen en alle combinatie’s die goed moeten zijn in de web site ingevuld gebeurt niets wie weet raad

Ramses
9 jaren geleden

Super goed artikel! Bedankt!

Raul Tiru
9 jaren geleden

Ik focus mij het meest om uniek content op mijn websites te plaatsen. Hier lijkt Google erg tevreden mee te zijn omdat ik met veel trefwoorden hoog scoor en mijn bezoekers zijn er uiteraard ook blij mee.

TOCH… blijft je pagerank omhooghalen toch wel leuk. Maar komt zeker niet op de eerste plaats bij mij.

Hartelijke groeten

Reclamebureau Nijverdal
9 jaren geleden

Bedankt voor je korte en duidelijk uitleg!

rosacea behandelen
9 jaren geleden

Ik snap hoe pagerank werkt. Maar nu een vraag. Ondanks dat er niks aan mijn site is veranderd en de backlinks hetzelfde zijn is mijn pr toch gedaald. Enig idee hoe dit kan? En vooral hoe ik het kan voorkomen?

rosacea behandelen
9 jaren geleden

Ik snap hoe pagerank werkt. Maar nu een vraag. Ondanks dat er niks aan mijn site is veranderd en de backlinks hetzelfde zijn is mijn pr toch gedaald. Enig idee hoe dit kan? En vooral hoe ik het kan voorkomen?

Iemand?

afj
afj
9 jaren geleden

Zo een daling of steiging op je pageranking kan verschillende redenen hebben maar meestal heeft het te maken met het feit dat pageranking zo een 5 maanden achterloopt. Ook is het belangrijk om je site up to date te houden want de concurentie is verschrikkelijk groot dus kan per dag verschillen. Hopelijk was dit nuttige info. Keep up the good work!

Sjoerd
8 jaren geleden

Hoe kan ik de pagerank van http://beneteau-outboard.nl verhogen?

Roy Glerum
7 jaren geleden

Duidelijk en helder artikel dank hiervoor.