Google strooit met kruimels

Het nieuwe jaar is nog niet begonnen of Google heeft alweer een verrassing klaar staan. Dit keer een zeer opvallende. De zichtbare URL’s binnen de zoekmachine wordt omgezet naar een ‘breadcrumb pad’.


Dit breadcrump pad is een navigatiepad dat vaak op websites voorkomt. Zo weet de bezoeker waar hij of zij (verder ‘hij’) zich bevindt. Door deze navigatie ook op te nemen binnen de zoekmachine is de locatie van de pagina ook voor de bezoeker duidelijker. Daarnaast kan de bezoeker ook doorklikken naar een ‘hoger niveau’.

Een receptenwebsite heeft bijvoorbeeld de volgende URL binnen de zoekmachine:
http://www.voorbeeldreceptenwebsite.nl/koken/recepten/recepten.php?recept=72662

Voor de bezoeker van Google is dit een erg onduidelijke URL: hij kan hier vrij weinig mee. Er is wel uit af te leiden dat er mogelijk meer recepten te vinden zijn aangezien er een receptID (recept=72662) wordt aangeroepen. Binnen de nieuwe breadcrumb structuur kan de zichtbare URL worden vervangen door het volgende pad:
Voorbeeldreceptenwebsite.nl | Recepten | Soepen | Chinese Tomatensoep

Het resultaat binnen Google komt er in dat geval als volgt uit te zien als deze complete breadcrumb wordt overgenomen:

Top recept voor Chinese Tomatensoep | En vele andere recepten
Wil je de lekkerste Chinese Tomatensoep maken? Bezoek onze website voor een recept voor Chinese Tomatensoep en vele andere recepten.
Voorbeeldreceptenwebsite.nl | Recepten | Soepen | Chinese Tomatensoep

Diverse onderdelen van de breadcrumb zijn links naar onderdelen van de website.
De bezoeker kan ervoor kiezen op het zoekresultaat te klikken en door te gaan naar een heerlijk recept voor Chinese Tomatensoep. Hij kan ook op de link ‘Recepten’ klikken en om waarschijnlijk te landen op een pagina waar hij een overzicht van de recepten vindt. Wil hij meer soeprecepten, dan kan hij gebruik maken van de link ‘Soepen’ binnen het breadcrumb pad. Hij komt dan uit op de pagina met alle mogelijke soeprecepten.

Door de URL te vervangen met een breadcrumb pad wordt het zoekresultaat meer toegankelijk voor de bezoeker. De kans wordt zo ook vergroot dat iemand naar jouw website doorklikt. De keerzijde hiervan is dat de website logisch opgebouwd moet zijn en een duidelijk breadcrumb pad moet hebben. Als dit niet zo is, bestaat de kans dat dit pad niet of niet goed wordt opgenomen binnen Google. Loop de indeling van je website goed na en maak, als dit er nog niet is, een duidelijk breadcrumb pad aan.


0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans
11 jaren geleden

Dit is wel heel erg gedacht vanuit een Google standpunt. Een duidelijk breadcrumb pad op je website aanmaken voor Google…. Misschien moet het usability aspect meegenomen worden in de overweging. Daarom maak je uiteindelijk breadcrumbs.

Ik snap deze move van Google niet zo. Het kweekt irrelevantie. Volgens mij is dat niet de bedoeling.

Als ik op zoek ben naar Chinese tomatensoep dan wil ik geen andere soepen of andere recepten.

Diederik Martens
11 jaren geleden

Ik las ook al zoiets op SEO Book en Searchengineland. Ik heb ze alleen nog niet zelf gezien in Google. Na wat door zoeken kun je “monthy python and the holy grail” in tikken in Google. De eerste paar resultaten hebben meerdere links in hun vermelding op één lijn (ik bedoel natuurlijk geen site links). Niet precies de breadcrumb, maar wel vergelijkbaar. Ben benieuwd wie de eerste echte resultaten post.

Mark van Loon
11 jaren geleden

Ik heb het ook nog niet gezien, maar het is wel grappig. Mijn benieuwen of we deze mogelijkheid ook in SEA resultaten krijgen…

Jeroen Sentel
11 jaren geleden

@Diederik: Als je zoekt op ‘financieel’ dan zie je bij het FD een soort miniversie van sitelinks zoals je die ook ziet als je zoekt op ‘financieel management’. Bedoel je die mini sitelinks versie misschien?

Als je dit met een Google gedachte wilt toepassen, dan zet je de gebruiker op nr.1, een heldere gestructureerde navigatie dus.

Ik vraag me af wat de url voor invloed heeft. Ik probeer nu altijd de belangrijke woorden zo ‘vroeg’ mogelijk in de url te zetten bijv. voorbeeldreceptenwebsite.nl/chinese-tomatensoep.

Als google de url meeneemt hierin zou voorbeeldreceptenwebsite.nl/recepten/soepen/chinese-tomatensoep beter zijn.

Jeroen
Jeroen
11 jaren geleden

Ik hoop dat ze zich inderdaad baseren op breadcrumbs en niet alleen op de URL. Anders gaat het voor veel sites niet werken.

Veel sites werken met URL’s als:
http://www.website.tld/koken/recepten/recept/72662

Het script weet dan dat het pagina 72662 moet weergeven. Met http://www.website.tld/koken/recepten en http://www.website.tld/koken kan het echter niets aangezien er geen pagina ID wordt doorgegeven.

Michan Katerbarg
11 jaren geleden

Dit gebeurt op de Nederlands Google ook al. Zoek maar eens op ‘wavin catalogus’. Dan krijg je in de link dit te zien:

nl.wavin.com › Wavin Home › Catalogus

Fitnessapparatuur
11 jaren geleden

Dit gebeurd inderdaad al even. Wel makkelijk voor de zoekers, het wordt weer moeilijker/ aanpaswerk voor de maken

Jeroen Sentel
11 jaren geleden

@Jeroen

De pagina’s hoeven natuurlijk niet perse een numeriek ID te hebben dit kan ook een soort alias/code/slug zijn.

Heb het op mijn eigen site ook toegepast. sentel.nl/categorie en sentel.nl/categorie/titel. En in veel Open Source cms systemen kan je het op deze manier instellen.

Dus het is niet zo dat het voor veel sites niet zal werken, maar veel sites zullen moeten aanpassen. Voorzover je dat al niet had moeten doen.

En nog iets: Bij Google staat de gebruiker voorop dus ze zullen ook wel door numerieke ID’s heen prikken ten behoeven van hun eigen gebruikers.

Ik heb mezelf iig voorgenomen om m’n urls altijd zo relevant, kort en logisch mogelijk te maken t.b.v. de gebruiker en dus ook Google.

Huidspecialist
10 jaren geleden

Een breadcrump pad maakte het zoekresultaat idd meer toegankelijk voor de bezoeker, maar dit ten koste van de webmaster..

seo hulp
7 jaren geleden

En in Adwords heb je ook de sitelinks, ook een hele verbetering