Link juice

Veel mensen hebben nog nooit van ‘link juice’ gehoord terwijl dit toch wel een belangrijk aspect is op het gebied van zoekmachine optimalisatie.
Elke pagina heeft een waarde. Hoe hoger deze waarde is hoe hoger deze pagina zal scoren in de Zoekmachine. Deze waarde wordt uitgedrukt in een cijfer dat de Google PageRank heet.

In de onderstaande afbeelding zie je een duidelijk overzicht van hoe deze waarde tot stand komt:

Pagerank

Hoe meer links er naar een pagina verwijzen hoe hoger de waarde wordt.
De homepagina heeft in de meeste gevallen de hoogste waarde omdat hier de meeste links naar verwijzen. Vaak zie je dat er op websites een ‘Disclamer pagina’ of ‘Algemene voorwaarden pagina’ aanwezig is. Hier wordt naar verwezen op elke pagina omdat deze links meestal onderaan de pagina staan. Omdat hier vanaf elke pagina wordt heen gelinkt krijgen deze pagina’s de hoogte prioriteit. Google denkt jammer genoeg dat deze pagina het belangrijkste is omdat je hier de meeste keren heen link.

Maar hoe zijn ongewenste links op te lossen?
Zorg er dus voor dat deze pagina’s niet vanaf elke pagina bereikbaar zijn. Link bijvoorbeeld naar een pagina ‘Help’, en link van daaruit naar de minder belangrijke pagina’s. Ook kan je ervoor kiezen deze pagina’s te niet te laten indexeren door het gebruik van robots.txt.
Dit geld ook voor links vanuit externe websites. Linkt iemand met een hoge PageRank naar jouw website, dan krijgt jouw website een beetje waarde. Hoe meer links er naar jouw website verwijzen, hoe hoger jouw website gewaardeerd wordt door Google. Dit heet PageRank sculpting.

Nu is er ook nog de rel=”nofollow” tag. Deze links worden niet gevolgd door Google. Echter, de waarde gaat wel verloren; zoals te zien is in de onderstaande afbeelding:

Gebruik de nofollow tag alleen voor externe (uitgaande) links. Binnen je eigen website (intern) is het gebruik van de nofollow tag niet aan te raden. In Google Webmaster Tools is duidelijk te zien naar welke pagina’s het meeste wordt gelinkt; extern en intern. (GWT > uw site op het internet -> interne links / link naar uw site ).


0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joost
Joost
10 jaren geleden

Je zegt dat je voor interne links beter geen rel=”nofollow” kunt gebruiken.

Hoe kun je er dan voor zorgen dat Google je disclaimer e.d. niet als belangrijkste pagina gaat zien? Dit doe je normaal toch met de nofollow tag?

MelvinOnline
10 jaren geleden

@Joost Als je echt vanaf elke pagina een link naar je disclaimer heb dan is inderdaad het gebruik van de rel=nofollow de beste optie. Een betere optie zou misschien zijn om te linken naar een help pagina en vanuit daaruit weer te linken naar je disclaimer.

Bekijk ook Matt Cutts verhaal over Pagerank sculpting;
http://www.mattcutts.com/blog/pagerank-sculpting/

Joost
Joost
10 jaren geleden

@MelvinOnline Dat zou inderdaad een mogelijkheid zijn, maar een disclaimer past dan weer niet echt onder help denk ik.

Daarbij hebben we een aantal sites in bepaalde landen waar we volgens mij verplicht zijn om een link er na toe te leggen. Dus dan wordt het toch een nofollow.

Ik ga het artikel over Pagerank sculpting zeker even lezen. Bedankt.

Mark van Loon
10 jaren geleden

Goed en duidelijk artikel. Soms zie je op websites ook wel eens linkjes naar contact en route op alle pagina’s staan. Dit is ook zonde, beter is om contact en route op 1 pagina te zetten.

Jasper
10 jaren geleden

En bij een big ass sitemap onderaan de pagina, die op elke pagina terugkomt: wel of geen nofollow. Blijft toch een discussie. Bij de ene site hebben ze het wel, bij de andere niet. HEMA.nl heeft bijvoorbeeld een enorme sitemap onderaan zonder nofollow’s.

Jasper
10 jaren geleden

overigens is je artikel een vrij directe vertaling/interpretatie van het al weer een jaar oude bekende artikel van Google’s eigen SEO chief Matt Cutts. Misschien wel zo netjes er een bron bij te zetten! http://www.mattcutts.com/blog/pagerank-sculpting/

Melvin Van de Bout
10 jaren geleden

@Jasper – Ik heb inderdaad informatie uit het artikel van Matt Cutts vandaan gehaald. Om het een directe vertaling te noemen ben ik het niet mee eens. Maar goed, dit was mijn eerste post hier en ik zal proberen bij mijn volgende post wat unieker te zijn qua informatie.

Pinto Solutions
10 jaren geleden

Hoi Melvin,

Heel duidelijk artikel, alleen er wordt wel voorbij gegaan aan het feit dat links naar buiten toe over hetzelfde onderwerp ook gunstig is voor de ranking van je website..

Melvin Van de Bout
10 jaren geleden

@Pinto Solutions – Dat is inderdaad een goede opmerking. Ook zijn er bij je backlinks nog wat factoren die mee spelen voor een hogere waardering

– Relevante backlinks
– backlinks tussen tekst doet het beter dan link in een grote lijst
– Relevante anchor tekst.
– PageRank van website

Zo kan ik er nog wel een paar verzinnen maar wie weet komt hier ooit nog een post over.

schuldsaldoverzekering
10 jaren geleden

Bedankt voor de nuttige uitleg. Pinto heeft inderdaad een punt: onderwerp speelt een belangrijke rol. Heeft het eigenlijk nt om veel links te plaatsen op niet-gerelateerde sites?

Melvin Van de Bout
10 jaren geleden

Matt Cutts vertelde er vandaag ook iets over in een nieuwe video: Should I use the nofollow attribute on internal links?

http://www.youtube.com/watch?v=4SAPUx4Beh8

knutselen bloemen en planten
10 jaren geleden

Een goede methode om bepaalde pagina’s zoals bijv. ‘disclaimer’ niet te laten indexeren is:
a)gebruik te maken van een .txt bestandje met daarin de links die niet gevolgd mogen worden.
b) het bestand op te slaan als robots.txt
b)dit .txt bestand te uploaden naar je server (plaatsen in de rootfolder)

Hier een voorbeeld:
—————————————-
User-agent: *
Disallow: /verhuismelding.shtml
Disallow: /auteursrecht.shtml
Disallow: /contact.shtml
———————————————

knutselen groente en fruit
10 jaren geleden

Sorry, een correctie op het bovenstaande bericht:

2e b moet c zijn

c)dit .txt bestand te uploaden naar je server (plaatsen in de rootfolder)

Eindhoven
10 jaren geleden

Robots.txt lijkt me inderdaad de beste optie, die gebruiken wij ook voor de privacy pagina, en de algemene voorwaarden

Mobiel Abonnement
10 jaren geleden

Volgens diverse tests (ook recentelijk herhaald) is nofollow een lek condoom. Wanneer er 100 links op een pagina staan waarvan 99 nofollow en 1 normale (ten opzichte van 100 gewone links) blijven even weinig linkpunten over voor die ene normaal gelinkte pagina. Heeft PageRank toch nog ergens nut voor, want daarmee is het getest. Wanneer die ene link de enige link op de pagina is krijgt hij wel de volledige linkpunten.

Wat ik daarom altijd doe met uitgaande links is ze Maskeren!
dus word Dit is de beste oplossing!

trackback
10 jaren geleden

[…] SEO Handleiding voor Zoekmachine Optimalisatie Referenties: Fullcolorshop.nl Seocenter neemt zoekmachineoptimalisatie serieus en leeft zicht echt in voor het vindbaar maken van uw site. Een aanrader om met seocenter samen te werken. Jack Bastiaansen, http://www.fullcolorshop.nl […]

Robrando McSmurf
10 jaren geleden

Een zeer uitgebreide en gedetailleerd artikel over zuiver het SEO gehalte van de websites van het internet, een klasse gehalte is datgene wat deze tekst zeker heeft, en dat is geen overdrijving!

Ayyildiz
10 jaren geleden

Behalve interne en externe links..
Bij wat voor soort websites wordt ‘Nofollow’ aangeraden? Ik heb een social network site waarbij ik geen ‘Nofollow’ gebruik en Algemene Voorwaarden en Disclaimer geindexeerd zijn in Google. Wat nu?

Raul Tiru
10 jaren geleden

Is er een limiet aan het aantal interne links dat je gebruikt?

Zien zoekmachines te veel interne links niet als spam?

Peter
10 jaren geleden

Nuttig artikel. Het is inderdaad ook erg belangrijk om relevante links te hebben.

Maar zou bijvoorbeeld een startpagina met 20 links naar dezelfde sites ook een beetje invloed hebben als hij weinig tot geen inkomende links heeft?

trackback
9 jaren geleden

[…] afhankelijk van hoe belangrijk Google de website vindt waarop naar jouw website gelinkt wordt. Linkbuilding is de moeite […]

Woontje
9 jaren geleden

Bedankt hier gaan we mee aan de slag.