Linkbuilden hoe het niet moet

Oké, ik heb het blijkbaar nog niet vaak genoeg gezegt daarom zal ik het nog 1 keer herhalen. Hoewel linkbuilding een van de belangrijkste dingen is op het gebied van SEO is het niet zo dat je gewoon maar linkjes kan ruilen, kopen en aanmelden en dan meer altijd beter is. Sterker nog ook op dit gebied zijn een aantal richtlijnen, houd je je er niet aan dan breng je meer schade toe dan dat het wat oplevert.

Dus de factoren die je vooral niet moet doen als het gaat om linkbuilding:

1. Zelfde Anchortext
Als het grootste deel van je inkomende links dezelfde Anchortext heeft, dan zal Google dit zien als SPAM en dit kan grote gevolgen hebben op de positie in de zoekresultaten van Google. Varieer dus met je Anchortext en laat het natuurlijk overkomen.

2. Cross linking
Link niet al je websites aan elkaar, en zeker niet als deze op dezelfde server staan. In dit geval zal Google zien dat het een wirwar van cross linking sites zijn die allemaal op hetzelfde ip gehost worden. Je kunt dit wel doen, maar link dan alleen gerelateerde onderwerpen aan elkaar, en zorg ervoor dat de sites genoeg informatie bevatten, en niet 1 statische pagina vol met keywords etc.

3. Snelle Linkbuilding
Zorg ervoor dat je bij het opstarten van een website niet te snel een hele berg backlinks hebt. Dit zal overkomen bij de zoekmachine als paid backlinks en zal je niet in dank afgenomen worden. Zorg ervoor dat je linkbuilding dus natuurlijk overkomt. Enkele tientallen links per maand is geloofwaardiger dan ineens 1000 backlinks door een sidewide link op een grote site.

4. Teveel homepage links
Zorg ervoor dat je niet alleen maar backlinks hebt die naar je homepage verwijzen. Dit is niet geloofwaardig aangezien sites met een natuurlijke linkbuilding meer backlinks naar onderliggende pagina’s hebben dan naar de homepage. Zorg dus voor verschillende backlinks naar je content pagina’s.

5. Reciprocal links
Zoals inmiddels wel duidelijk is een Reciprocal link in verhouding bijna niks waard ten opzichte van een eenzijdige backlink. Zorg er daarom voor dat je niet alleen Reciprocal links hebt maar meer eenzijdige links; of link via het A C B principe.

Iemand nog toevoegingen? Ik dacht dat ik het belangrijkste wel gehad heb nu.


54
Reageer op dit artikel

avatar
54 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
49 Comment authors
LauraAlain - SEOkracht.nlBob van EekhoutGijsCanvas foto Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Sint
Gast

Als je teveel eenzijdige links hebt kan dit ook overkomen als spam/paid links.
Ik zou voor wat betreft alle punten die je noemt voor een zo natuurlijk mogelijke verhouding gaan. In het algemeen geldt voor SEO dat hoe meer je overdrijft, hoe groter de kans is dat Google je werkwijze zal doorzien.

Jeroen
Gast

Ben het niet helemaal eens met punt 1. Een site als bijv hypotheekweetjes_nl (lijkt compleet opgezet als google-magnet), weet in het gigantisch concurrerende keyword ‘hypotheek’ op positie 2 te komen, door veel linkruil op het woord hypotheek.

Waarom ziet google dit niet als spam dan?

Pieter Cruijff
Gast

In feite had je dit kunnen bedenken met logisch redeneren, hoewel het altijd prettig is als je zo op de late avond wat geholpen wordt ;-).

Henri
Gast

Gevaarlijk. Je hebt natuurlijk veel sites, die al voorgedefinieerde HTMLcode geven voor de backlink.

Of: wanneer je bijv. templates ontwerpt en onderin je link plaatst.

Anderszijds lijkt het me ook hoe je je linkbuilding uitvoert. Krijg je in 1 maand tijd 100 backlinks, of verspreid je dat over een jaar. Ook de diversiteit aan pagina’s (verschillende ip’s, site- en paginastructuren, etc).

Bart
Gast
Bart

Leuk die lijstjes, maar deze punten ben ik al wel erg vaak tegengekomen. Is dit voor nieuwe lezers? Dan is het wel begrijpelijk, maar voor mensen die vaker dit soort blogs lezen lijkt me dit niet interessant.

Het is overigens maar de vraag of reciprocal links weinig waard zijn. Velen zeggen dat als je met relevante sites uitwisselt het wel goed werkt, mits met mate toegepast natuurlijk, zoals met alles in het leven 🙂

Misschien zou een case study wat opleveren? Heb je meteen een interessant stuk erbij…

Mercado-site
Gast

Als advertentie site geven wij de mogelijkheid om een website te vermelden bij de geplaatste advertenties. Wij hebben ongeveer 40.000 advertenties en die x7 talen van de website. Een behoorlijk deel hiervan met een website verwijzing naar de website van de adverteerder. Verder hebben wij wat reciprocal links op onze linkpagina’s (ongeveer 150). Eind augustus kregen we page rank 2 en twee weken geleden 3 met een hoop vervolg pagina’s van 2. De nieuwe pagerankmeter van deze site geeft nu aan dat we 4 gaan krijgen. Het rare is alleen dat met het verkrijgen van onze eerste page rank we… Lees verder »

Jazz Supply Band
Gast

Bedankt voor de tip met anchor text, dat heb ik volgens mij heel veel an gehad.

Jens

Martijn Anschutz
Gast

Met het huren/kopen van links, focus dan niet op korte periodes.
Het huren/kopen van links ga je over het algemeen een periode X aan (meestal niet permanent), indien deze links na een korte periode weer worden opgeheven, zal dat waarschijnlijk niet als een kwaliteit-signaal worden opgevangen.

hansz
Gast

Wat is het ACB-principe als in:
“link via het A C B principe.”?

lve
Gast

Het A C B principe is als volgt:

Ga niet voor een link van A naar B en van B naar A (Reciprocal link). Probeer bij een ‘linkruil’ te linken van A naar C en vraag daarvoor een link terug van B. Eventueel kan C nog naar B linken. Hier zijn dus altijd 3 websites voor nodig…

hansz
Gast

Dank je Ive: helemaal duidelijk!

PJ
Gast

Thx, ik ben een beginner op het vlak van websites maken en ik heb hier toch heel wat aan gehad!

Goede info, veel zaken die ik nog niet wist.

groeten!

RR
Gast

Thnx voor de info, duidelijke informatie

PRBos
Gast

Leuk en helder verhaal. Ook de comments zijn altijd handig om mee te nemen.

HP
Gast

Zo heb je ook een aantal oplichters op het web die veel verkeer beloven. Zoals: http://www.webtrafficwholesale.com/ Ik heb het eens getest met een nieuwe “.NET” domein. Gezien $6.99 geen geld om te testen en ik zou 15.000 bezoekers krijgen. Tja en na 4 weken nog geen bezoekers. Maar even vragen en wat krijg je als antwoord: “You are receiving your traffic, but it may not all be reflected in your counter stats. Sometimes the reason this happens is because some of the ways we generate traffic do not always register on other counters. Most of the traffic we deliver is… Lees verder »

Gokkasten
Gast

Interessant artikel! Te snel is mij al eens gebeurd, 7 maanden in de sandbox gezeten

HP
Gast

Wat is dat dan de “sandbox”…?

Fruitautomaat gokkasten
Gast

De sandbox is een soort opvangbak waar (meestal )nieuwe sites in geplaatst worden. Ze ranken tijdelijk op een bepaalde term( waar vaak ook voor is geoptimaliseerd, bewust of onbewust). Deze sites worden door de zoekmachine dan vaak enkele pagina’s actief teruggezet specifiek voor die zoekterm waar de website eerst wel goed op scoorde.

Cross Internetmarketing
Gast

Ja brrrr verkeerd linkbuilden en/of verkeerd optimaliseren zorgt voor opnamen in de Supplemental Index en het Sandbox Effect. Beiden vervelende zaken.

Gokkasten fruitautomaat
Gast

Het aan elkaar linken kan inderdaad helemaal verkeerd zijn. Daardoor kan het voorkomen dat er grote penalties gaan komen voor domeinnamen en soms ook wel voor de hele server…

Zoekmachine marketing Sonny Sieben
Gast

Mooi artikel, het hele verhaal van verschillende anchorteksten had ik nog nooit echt gehoord. Maar als je logisch nadenkt klopt het wel natuurlijk.

Fruitmachines
Gast

Het verhaal van de verschillende anchorteksten is inderdaad wel logisch, als je er achteraf over nadenkt!

Goed verhaal!

Provisievrije Hypotheek
Gast

Toch raar dat veel mensen er nog steeds in trappen. Mijns inziens kun je niet “over optimaliseren”.

Wel kun je een te hoge keyword density hebben, Blackhead acties voeren en nog een aantal zaken die de grote G niet leuk vindt. Aan de andere kant als je je houd aan alle tips die Matt geeft en die je kunt vinden op Google webmastertools kan het bijna niet mis gaan. Gewoon lekker bloggen, linkbuilden en content blijven toevoegen. Dan komt het vanzelf goed.

Voordelig foto op canvas bestellen?
Gast

Ik vraag me ook echt af je een penalty ofzo krijgt van Google bij het “over” optimaliseren.

Als dat zo is dan steek ik voortaan budget in het kopen van backlinks naar concurrenten… dan krijgen hun een penalty (dus NOT….)

Lijkt me sterk dat je zo de concurrentie kan beschadigen.

Powerplate
Gast

Interessant artikel, lijkt me ook niet dat je de concurrentie zo kan beschadigen. Google is niet dom

Live Radio
Gast

Moet zeggen dat ik nog niet alle tips had gehoord hiervoor. Vooral die ene over anchorteksten is een goede.
Ik denk persoonlijk dat Google en concurrenten de ranking methodes continu aanpassen (om de paar maanden). Zo komt niemand achter haar eisen en wordt misbruik voorkomen

Bedankt!

Ronald Nieuwkamp
Gast

Kan iemand mij nog vertellen wat ongeveer de verhouding zou moeten zijn tussen backlinks en outgoing links?

Ben druk bezig met http://www.creavents.nl

Fitnessapparatuur
Gast

Er is geen beste verhouding naar mijn idee. Alleen zorg dat je niet teveel outgoing links op je pagina hebt, dat kost je juice. Zorg voor veel interne links en een aantal outgoing links

Online Maffia Game
Gast

Echt goeie site dit,
Veel wist ik al, maar leuk al die artikelen te lezen en reacties daarop

Gratis Website Promotie
Gast

Ik ben het eens met alle punten die je hebt genoemd. Googlebot is ongelofelijk slim en heeft veel meer door dan je denkt.

Linkbuilding
Gast

Nog even ter aanvulling, ik denk dat backlinks op een pagina met PageRank 0 toch nog best een goede invloed heeft op je positie in Google, of zit ik dan echt helemaal fout?

Ron
Gast

Hoe zit het eigenlijk met linknetwerken? Ik heb voor een paar van onze concurrenten uitgezocht waar ze hun links vandaan halen en daaruit bleken er een aantal 50-100 links uit een linknetwerk te halen (zal geen namen noemen). Detecteert Google die of is dat juist slim?

J.W. de Coo
Gast

Jeetje, dat van die anchorteksten wist ik ook niet. Ik dacht altijd dat het juist goed was om overal dezelfde tekst achter te laten. Maar ja, zoals zo vaak gezegd hierboven, als je logisch nadenkt…. 🙂

Thx!

Darter
Gast

OK, dus niet allemaal dezelfde anchortekst, maar als je nou op een keyword heel goed wil scoren, hoe moet je dat dan oplossen?

bittdesign
Gast

hmm, als iedereen die naar je linkt de Anchortext
met je bedrijfsnaam gebruikt! is dit dan ook slecht?

Foto op canvas of tuinposter
Gast

Interessant artikel!

bingo spelen
Gast

Leuke handige tips, maar dit lees je standaard overal? De echte seo guru zal zijn werk wijze niet voor 100% vertellen.

snelle newsserver
Gast

Backlinks zijn bijna altijd positief.

Grumpie
Gast

Heb een fout gemaakt met een website die nu 17000 links naar mijn pagina verwijst. Google vond dat niet leuk..

Jazz is More
Gast

Bedankt voor de tips. Voor mij iig zeer nuttig.
Coen

foto op canvas
Gast

Hebben links van buitenlandse sites zoals amerikaanse directories wel nut voor een .nl site? Wie heeft daar een menig over of ervaring mee?

hoger in google
Gast

Goede tips. Ik doe er mijn voordeel mee.
Tip: http://www.zoek-start.nl voor plaatsen van gratis persberichten

Cadefo Kunst Galerie
Gast

Bij mijn Pagerank krijg ik N/A. Mijn site bestaat nu al een jaar. Ik heb van juli 2010 tot mrt 2011 aan SEA gedaan. na Maart ben ik er drie maanden mee gestopt om de site te optimaliseren. Nu doe ik sinds Augustes weer aan SEA maar heb nogsteeds geen pagerank is dit normaal.

Ook wil ik backlinks kopen 100 stuks is dit zinvol?

Linkbuilden
Gast

@Cadefo Kunst Galerie, ik zou geen link kopen maar gewoon ouderwets linkruilen

B. van der Meer
Gast

Ik doe aan actief linkbuilden. Het heeft zoiezo positieve invloed op verkeer wat je krijgt van de blogs waar je post. Of google er wat mee doet dat is altijd maar afwachten.

gokkasten
Gast

Linkbuilding is altijd positief, hoe meer, hoe beter.

vippowerlounge
Gast

Veel webmasters aanschrijven van bijvoorbeeld gokkasten websites, deze zijn vaak genegen om ze te plaatsen. Niet teveel in directories.

Foto op canvas vergelijken
Gast

Vooral dat je de anchor teksten niet te veel hetzelfde moet houden, omdat Google dat niet goed vindt.

Canvas foto
Gast

Bedankt voor de handige tips.
Het gaat natuurlijk om kwalitatieve backlinks. Niet alleen een hoge pagerank is belangrijk, maar ook het aantal links op de desbetreffende pagina.

Leo