Matt Cutts over PageRank & Crawlen

Eerder is geprobeerd de waarde van PageRank vast te stellen. Geluiden kwamen boven dat een hoge Pagerank goed staat, maar dat het nut niet bijzonder groot is. Onlangs heeft Matt Cutts in een interview het verband gelegd tussen PageRank en het crawlen van Googlebot. Eens kijken wie zijn/haar mening over Pagerank kan herzien.

De waarde van PageRank begint met ‘The Crawl’ van Googlebot. Om te beginnen is het niet zo dat een website de eerste keer wordt bekeken en opgeslagen zodat het aantal pagina’s bij een volgend bezoek bekend is. Googlebot zou dan niet verder kijken dan dit bekende aantal.
Googlebot bekijkt elke pagina en waardeert deze. Inderdaad: hij krijgt een PageRank. Wordt bijvoorbeeld extern veel naar een pagina verwezen dan wordt hij zeker gecrawld, wat goed kan zijn voor de PageRank. Staan op die pagina verschillende interne links dan worden ook die pagina’s bekeken. Gaat de interne structuur echter te diep, dan daalt de PageRank weer; het moet overzichtelijk blijven.

Naast PageRank telt de investering mee. Een laag crawl budget kan betekenen dat de server een lage ‘host load’ heeft. De host load is het maximum aantal gelijktijdige verbindingen die een server aankan. Als de server maar één bot tegelijk toelaat duurt het bijzonder lang voordat alle pagina’s zijn bekeken. Fraaie voorbeelden van een hoge host load zien we bij Twitter en Facebook, die erg veel verbindingen gelijktijdig verwerken. Googlebot kan hier volop crawlen. En kijk eens naar hun PageRank!

Het crawlen tegenwerken kan ook door duplicate content. Ziet Googlebot 3 pagina’s die verdacht veel op elkaar lijken, dan worden er 2 genegeerd. De website maakt een slechte indruk en zal niet grondig worden gecrawld.

Overkoepelend gezegd spelen twee dingen mee bij het crawlen door Googlebot: de PageRank en de host load van de server. PageRank is dus wel degelijk belangrijk?! Jazeker, maar het is vooral een indicatie die Googlebot zelf gebruikt, en wij kunnen leuk meekijken. Je eigen website een hogere PageRank laten krijgen staat gelijk aan stijgende winstcijfers: dat zien we graag.
Hoe we dit bereiken geeft Matt Cutts zelf aan: ‘It’s always best to take care of it on your own site so you don’t have to worry about how the search engines take care of it.’


Seo
Copywriter
Robert Didier
Robert Didier is de zoekmachinemarketing specialist van Spelwerk Teksten. Hij zorgt dat bestaande websites geen verplicht nummer zijn, maar doen wat ze moeten doen.

Benieuwd wat voor uw website mogelijk is? Vraag het hem per e-mail.

 LinkedIn
 Twitter

8
Reageer op dit artikel

avatar
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
GoochelaarGoochelaarGoochelaar Jochemtips stressGoedkope inktpatronen Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Goran
Gast

Dit bevestigt maar weer dat als je een juiste structuur toepast en niet probeert vals te spelen het spel best leuk blijft;-)

www.umutsesi.com
Gast

Het moet eigenlijk eerlijk verdeeld zijn, helaas zo gaat het niet op het net met allerlei trucjes mensen weten bepaalde dingen te omzeilen.

Hypotheek Rotterdam
Gast

Een pagerank is zeker belangrijk ook voor je traffic naar je website.

Goedkope inktpatronen
Gast

Pagerank is een indicator, het kan zeker helpen als men weet wat men er mee kan. Maar je moet je er niet blind op staren.

tips stress
Gast

Ben er ook nog niet zo lang geleden mee begonnen om banklinks te plaatsen. Het is zeker een belangrijk onderdeel om gratis bezoekers naar je site te trekken.

Goochelaar Jochem
Gast

Duidelijk verhaal, prima plan om je wat minder druk te maken om de PR, maar juist om de inhoud en structuur.

Goochelaar
Gast

Een helder betoog!

Goochelaar
Gast

Dank voor het delen van deze info!