Voorkom duplicate content met de Canonical Link Tag

Kopiëren zien we niet graag en unieke eigen content maken blijft het beste. Voor zoekmachines echter is niet alles direct duplicate content. Google, Yahoo en MSN zien bijvoorbeeld geen fout kopieerwerk als er achter de URL parameters staan om een variabele aan te geven; grotere letters, een maat schoenen enz. Dit zijn geen gelijke pagina’s: de parameterpagina is duidelijk ondergeschikt aan de originele pagina.

Zo is duplicate content geen kwestie van uitersten; er is een tussenweg. Maar pas op: het wordt lastig als iemand naar jouw parameterpagina gaat verwijzen. Externe links zijn bijzonder welkom, maar moeten wel positief werken. Als er een externe link naar de parameterpagina wordt opgenomen, stijgt deze aanmerkelijk in waarde voor de zoekmachines. De parameterpagina is niet langer onderliggend en wordt daardoor ‘verdacht’: de pagina’s worden als aparte pagina’s genoteerd. Dit is te voorkomen door de originele pagina de ‘Canonical Link Tag’ te geven.

Door gebruik te maken van de Canonical Link in de head sectie van de pagina, wordt aan de zoekmachines doorgegeven dat de url in de link de originele inhoud is.

< head >
< link rel="canonical" href=http://www.jouwsite.org/jouwpagina.php >
< /head >

Op de pagina http://www.jouwsite.org/jouwpagina.php?parameter=5473893993 wordt dan de pagina zonder parameters als origineel gezien. Dit is voor intern op de website. Het kan ook voor externe pagina’s worden gebruikt; bijvoorbeeld bij een citaat van een andere website.

Google, Yahoo en MSN zien dit als een hint dat het hier om de favoriete URL gaat en constateren dan geen duplicate content. De zoekmachines hebben aangegeven hier rekening mee te (gaan) houden.

De Canonical Link Tag werkt ongeveer als een 301 redirect. Je vertelt de zoekmachines dat verschillende pagina’s als één gezien moeten worden zonder bezoekers een verse URL voor te schotelen. Het verschil is dat een 301 redirect het aan álle bezoekers meldt terwijl de Canonical Link Tag dit alleen aan de zoekmachines vertelt.

De Canonical Link is handig en het is niet veel werk. Je voorkomt vals beschuldigd worden van het maken van duplicate content en dat is de moeite zeker waard.


Seo
Copywriter
Robert Didier
Robert Didier is de zoekmachinemarketing specialist van Spelwerk Teksten. Hij zorgt dat bestaande websites geen verplicht nummer zijn, maar doen wat ze moeten doen.

Benieuwd wat voor uw website mogelijk is? Vraag het hem per e-mail.

 LinkedIn
 Twitter

9
Reageer op dit artikel

avatar
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Aardig zijn is de boodschap - Powered by PROSEOdesign horlogesBasjeRonald NieuwkampWillem Keller Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
sander
Gast

hey,

Hoe zou dan beste kunnen toevoegen? bedoel welk stukje code? Dit is zeker interessant artikel namelijk.

mvg,

seohandleiding.nl
Gast

@Sander

De url zonder parameters van het bestand waar de originele tekst staat is de url wat achter de href komt in de canonical link. Alle andere urls binnen hetzelfde bestand zien dan de url binnen de conanical link als origineel.

De canonical link wordt geplaatst binnen de head sectie in de broncode.

Voor andere bestanden met dezelfde inhoud plaats je de canonical link in de head met ook deze url.

Succes,
Seohandleiding.nl

mark
Gast

Ik zou deze tag graag in mijn indez pagina willen zetten, alleen mijn index bestaat uit 14 verschillende talen, ziet google dan maar 1 taal met deze tag of blijft deze 14 verschillende talen zien?

SEO Consultant
Gast

Ik gebruik deze tag voor alle shops die worden ontwikkeld. Hierdoor zijn de artikelen nog wel via 2 url’s bereikbaar. Bijvoorbeeld http://www.domain.com/shop/category/article and http://www.domain.com/index.php?item=6457. Maar één link wordt maar door Google opgenomen.

Willem Keller
Gast

Erg handig voor webshops idd, die hebben vaak dezelfde producten in verschillende kleuren waar dezelfde tekst staat. Maar hield Google hier geen rekening mee hiervoor dan? Dan zouden alle webshops slecht moeten scoren.

Ronald Nieuwkamp
Gast

In hoeverre kun je teksten dan wel nog “herschrijven”?

Basje
Gast
Basje

Wat raar dat er altijd 1000-en-1 verhalen zijn.. Volgens de verhalen op de Google site vertellen hun juist een heel ander verhaal.. Zo kwam Google een site tegen van de Britse overheid (koningshuis) welke 121 keer ge-indexeerd was op alleen de algemene voorwaarde van de pagina. Mede omdat ze deze tag hadden gebruikt en de pagina 121 keer gekopieerd maar steeds een andere maan gegeven. Dus je copy-past wel de content alleen noem je het bestand steeds anders. (lijkt me sterk dat hun 121 keer een andere voorwaarde hadden) Maar om misbruik van deze tag te maken zoekt Google bijv.… Lees verder »

design horloges
Gast

Het is een handige tag, maar het beste blijft toch om zoveel mogelijk duplicate content te vermijden.

trackback

[…] content bij iemand anders terug te zien. Maar het grote voordeel moet je halen uit de vraag om de Canonical Link Tag naar het origineel op jouw website. Als CopyPaste de Canonical Link in de HEAD van de pagina […]