Waarom niche sites opzetten?

Veel mensen denken dat ze zo veel mogelijk domeinen moeten registreren zodat dit ten goede komt aan hun zoekmachine positie. Dit is natuurlijk helemaal niet waar, sterker nog als je 20 verschillende domeinen aan 1 website linkt als alias dan kan het eerder schade opleveren dan dat het goed doet. Je wekt namelijk de indruk naar Google toe dat je 20 verschillende sites hebt, echter deze sites hebben allemaal precies dezelfde content. Google weet dus niet welke site het beste is en zal alle sites niet of lager opnemen in de index omdat we hier te maken hebben met duplicate content iets wat eerder is besproken in de posts Duplicate Content tegengaan en Duplicate content Discussie.

Hetgeen dat je in dit geval dus het beste kunt doen is 1 domein kiezen waarop je je wilt focussen in de zoekmachine, en de overige 19 redirecten naar dit domein. Op die manier heb je geen last van duplicate content.

Iets anders wat je eigenlijk nog veel beter kunt doen is het opzetten van niche sites. Voorbeeld: Je hebt een webwinkel voor telefoon producten. Je registreerd als hoofddomein telefoonwinkel.nl, daarnaast registreer je een aantal andere domeinen als nokiatelefoon.nl, samsungtelefoon.nl, lgtelefoon.nl etc.etc. Op al je extra domeinen ga je een aparte mini website maken. Je zet hier verschillende informatie op en je zet alle producten die hieraan gerelateerd zijn erop. Daarnaast link je op elke mini site naar de relevante subpagina op je hoofddomein.

Zorg ervoor dat je mini site uit meer dan 1 pagina bestaat en dat er voldoende content op aanwezig is om op te ranken. Voor je mini sites ga je opzoek naar linkpartners etc. en je zorgt dat deze geïndexeerd worden. Zodra de sites een beetje authority krijgen van Google gaan ze je hoofdpagina helpen om hier wat aan door te geven. Zorg er echter wel voor dat je deze kleine sites blijft onderhouden anders zakt de attentiewaarde hiervan in en zal Google de op pagina’s minder gaan waarderen.

Op deze manier kan het erg interessant zijn om niche sites op te zetten en zeker ook om specifiek publiek te trekken vanuit de zoekmachine die uiteindelijk op je hoofdwebsite voor de gewenste conversie gaan zorgen.

Zijn er mensen hier die een dergelijk netwerkje hebben opgezet en hier succes mee hebben behaald? Ik hoor graag praktijkvoorbeelden.


0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rob
Rob
12 jaren geleden

Ik begrijp dat het een voorbeeld is, maar domeinnamen als nokiatelefoon.nl, samsungtelefoon.nl en lgtelefoon.nl lijkt mij niet verstandig aangezien je dan vroeg of laat een telefoontje (of met een beetje pech een brief van een advocaat) kan verwachten van een van deze partijen.
Merkeigenaar heeft namelijk recht op domeinnamen waarin het merk wordt vermeld.

Frank
12 jaren geleden

Niche sites zijn super belangrijk tegenwoorden, en ik heb er al meerdere van. En allemaal in 1 netwerk gestopt, zodat ze in een ‘loop’ komen te zitten. Hoofdidee – top 10 kerstmis cadeaus, en daaronder de 10 sites met het bijbehorende product. Idee? Jazeker, want het leverde me een groot bedrag op vorig jaar!

Marc Weber
12 jaren geleden

Een truck blijft natuurlijk om niche sites onder te brengen in subdomeinen…

om het voorbeeld van hirboven aan te halen…

smartphone.nl als TLD en vervolgens met behulp van URL mapping/rewrite de sites :

htc.smartphone.nl
samsung.smartphone.nl
etc etc. smartphone.nl

op zetten…

je vermijdt dat haast altijd de juridische issues die Rob aanhaalt…

groet

Marc

Arjan
Arjan
12 jaren geleden

Subdomainen en een reeks domainen bij de zelfde webhoster geeft volgens mij ook problemen ivm de IP adres range. Dezelfde c-range geeft volgens mij ook SEO problemen

Jeroen
12 jaren geleden

Arjen heeft daar wel een punt. Maar het gaat pas problemen geven bij een groot aantal websites op dezelfde server. Zoals Matt Cutts hier zegt:

http://video.google.com/videoplay?docid=3583760678227172395

Gerard
Gerard
12 jaren geleden

Vorig jaar een aantal sites opgezet. Dit heeft een flink aantal bezoekers doorgestuurd en meer omzet opgeleverd.

Davy
Davy
12 jaren geleden

En als je nu een site hebt in 4 talen, bijv. nl, en, fr en de. Is het dan goed dat je elke taal op een apart domein met een apart ip adres zet. Onderling link je dan site.nl naar site.fr, site.co.uk en site.de. Of is dit af te raden?

hkee
12 jaren geleden

Er rest mij eigenlijk nog 1 vraag. Hoe ga je om met duplicate content op deze niche sites? Ik er dus vanuit dat de content van het hoofddomein hetzelfde is als de content op de niche site. Heeft iemand hier antwoord op.

Davy
Davy
12 jaren geleden

: oké, bedankt. En als ik nu goed wil scoren op zowel google.be als op google.nl en ik maak 2 sites, site.be en site.nl, elk op een verschillend ip met licht andere content (tekstblokken die op een andere plaats staan, enkele meer Nederlandse woorden tov enkele ‘belgische’ woorden), zou google hier een probleem van maken?

Dit brengt inderdaad veel werk met zich mee, maar als ik hoger kom heb ik het ervoor over.

Positie 1
11 jaren geleden

Zelf heb ik meerdere niche netwerken, één daarvan gaat over vakanties op Texel. Ik heb zo’n twintig domeinnamen en sites. Geen één domein wordt doorgestuurd. Begin hier niet aan, ook niet naar een subdomein. Maak voor elke naam een aparte site van minimaal 5 pagina’s van minimaal 200 woorden.

En duplicate content. Ach als je een middag zit en wat zinsdelen en synoniemen gebruikt lijkt het al snel een ander verhaal. Ik doe dit al jaren en gaat altijd goed

Paulus
11 jaren geleden

Deze Niche-sites of Mini-sites werken inderdaad goed. Maar het blijft altijd een afweging om die tijd te investeren in je hoofdsite of in 10+ mini-sites. Als je elke mini-site wilt laten scoren, gaat daar ook tijd in zitten.

Ook is het belangrijk het outbound linkprofiel een beetje natuurlijk te houden. Als je 20 minisites hebt waarvan alle links naar je hoofdsite verwijzen, dan is het niet echt natuurlijk en is de kans dat Google dit niet zo waardeert…

Bart Pluijms
11 jaren geleden

Voor mijn bedrijf heb ik, ivm offline promotie, een aantal domein aliassen aangevraagd.
Ik heb er niet bij stil gestaan dat dit ook voor duplicated content kan zorgen.

Nu heb ik de volgende oplossing gevonden, maar ik weet niet 100% of dit zo klopt. Kan iemand bevestigen of dit een juiste manier is?

Dit heb ik gedaan:
in mijn header van de domein controleer ik met $_SERVER[‘HTTP_HOST’] of er sprake is van een domein-alias of het hoofddomein.
Op het moment dat de bezoeker een van mijn domein aliassen gebruikt wordt deze met een 301-redirect doorgestuurd naar mijn hoofddomein.

Voor normale bezoekers werkt dit perfect. Men toetst domein-alias.nl in en men komt terecht op hoofddomein.nl

Maar werkt dit ook zo voor zoekmachines (Google)???

Wie weet het antwoord op mijn vraag?

Bob
Bob
11 jaren geleden

is het dan ook belangrijk dat de niche sites op een andere server worden gehost?

Gr bob

Geld verdienen
10 jaren geleden

Dat er een aantal op dezelfde server zal geen kwaad kunnen, maar probeer een beetje afwisseling te gebruiken. Alles op dezelfde server en naar elkaar toelinkend zal meer kwaad dan goed doen.

Wordpress website verkopen
9 jaren geleden

Nice stukje, klopt geheel. Echter is er ook nog een mogelijkheid om je Niche website voor een leuk bedrag te verkopen of er juist een te kopen en die verder op te zetten.