Zijn de SEO opleidingen wel hun geld waard?

Het is duidelijk dat zoekmachine optimalisatie een booming business is welke noodzakelijk is om in de hand te houden aangezien voor veel online bedrijven het grootste gedeelte van de omzet of nieuwe klanten via Google of andere zoekmachines komen. Nu is er een wirwar van SEO opleidingen te vinden op het web, prijzen variëren van 295 tot ongeveer 1000 euro, er zullen er ongetwijfeld duurdere zijn maar dit is een beetje waar je vanuit moet gaan. De meeste van deze opleidingen duren een dagdeel of een hele dag, waarbij je aan het einde van de dag jezelf een Semi Pro zou mogen noemen en ben je instaat een succesvolle Adwords campagne op te zetten, en weet je waarbij je moet letten bij het maken van een site zodat deze goed in Google verschijnt.

Alleen ik vraag me dan altijd af, waarom zijn deze bedrijven zelf zo slecht te vinden in Google aangezien zei de experts zijn en jij hun grof betaald om hoog te komen, maar ze schijnbaar zelf de techniek nog niet helemaal onder de knie hebben.

Als ik zoek op seo opleiding, iets wat vrij normaal is lijkt me, krijg ik als eerste resultaat een oude blogpost van Ulco, daarna een forumpost van netters en vervolgens 2 resultaten van verloskundigeninnederland.nl. Snapt u het nog? Ok laten we dan een andere term nemen waarop ik zou zoeken, zoekmachine optimalisatie cursus. Bij deze term doen ze het alweer wat beter en vinden we 2 grote aanbieders van opleidingen eduvision.nl, en lectric.nl.

Aanbieders welke ik niet terug kon vinden zijn:

SEOguru.nl cursus a 795 euro
j8seo.nl cursus a 299 euro
bekent.nl prijs cursus onbekend
ace-management-partners.nl prijs cursus onbekend
madcap.nl cursus slechts 50 euro!
exxtra.nl cursus a 590 euro
zoekmachine-optimalisatie-websites.nlprijs cursus onbekend, geweldig domein ook

En zo kan ik natuurlijk nog wel even doorgaan, maar de bekendste 2 a 3 aanbieders van zoekmachine optimalisatie / marketing opleidingen doen het gelukkig wel goed. Nu wil ik niet zeggen dat bovenstaande bedrijven geen goede opleiding bieden, maar ze kunnen we wat meer tijd in hun eigen site steken, welke toch als een soort visitekaartje dient.

Ben eigenlijk ook wel benieuwd wie van jullie een dergelijke opleiding / workshop hebben gevolgd, en of jullie er tevreden mee waren of dat de stof die behandeld werd eigenlijk een beetje algemeen is en dat jullie het al wisten en dus die paar honderd euro niet waard.


0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Christian Pické
13 jaren geleden

Ik bied weliswaar geen cursussen SEO aan, maar het is wel zo dat wij zelf bedrijven helpen met SEO om hoge posities te behalen in Google en MSN.
Maar eerlijkheidshalve moet ik eraan toe voegen dat onze eigen website qua opzet altijd achterop huppelt wegens zuiver tijdsgebrek. Ik weet het, je hebt gelijk, onze eigen website zou een echte referentie moeten zijn. Ik weet wel dat ik behoorlijk scoor met ‘ontwerp websites seo’ en ‘webdesign seo’ maar het is eigenlijk niet doelbewust, nog steeds wegens tijdsgebrek. Voor onze eigen klanten scoren we wel doelbewust en wordt er via driemaandelijkse site clinics voortdurend bijgeschaafd en nieuwe doelen gesteld, welke dan ook vrij gemakkelijk gehaald worden.

Het Merkkledingteam
Het Merkkledingteam
13 jaren geleden

Ik zie dat hier Netprofiler niet genoemd word is dit een onbekende, onbeminde, of misschien even over het hoofd gezien.
En is er misschien iemand die hier ervaring mee heeft, daar ben ik wel benieuwd naar.

vr.gr.
Tijmen

Alain Sadon
13 jaren geleden

Goh, ik had toch wel waardering voor onderhavige blog opgebouwd, maar dit is wel een zeer curieuze analyse: als je niet gevonden wordt op ‘seo opleiding’, kom je als aanbieder ervan in een verdacht rijtje.

Hoewel ik geen zin heb mee te gaan in dit soort gemakzucht (zeker niet als je net thuis komt van een fijne koninginnenacht…) pers ik nu uit mijn vingers dat ik (SEOguru) geen ‘opleiding’ aanbied, dat sugereert namelijk meerdere, zelfs vele bijeenkomsten.

Ik bied daarentegen een ‘training’ aan, en vandaar dat ik op het zoekwoord ‘seo training’ geoptimaliseerd heb en op dát zoekwoord, maar dit terzijde, de nr 1-positie inneem in Google. Mijn prijzen zijn overigens inclusief een uitgebreide SEO-analyse van de websites van de deelnemers. Ik heb nog geen klachten gehad, integendeel.

Er wordt veel te schimmig gedaan over SEO. Grappig genoeg juist door veel SEO’s. SEO is tegenwoordig namelijk behoorlijk transparant en de basisbeginselen (lees: basis-beginselen) ervan kunnen heel goed in een dag worden overgedragen. Mits goed en correct gegeven, ik heb geen idee hoe andere trainers het doen, kunnen heel veel bedrijven voor weinig geld een enorme sprong in kennis maken.

Op zich is het heel positief eens te gaan kijken naar de kwaliteit van trainingen, cursussen, opleidingen en workshops op het gebied van seo en sea. Maar laten we dat dan een beetje serieus aanpakken. In dat geval ben ik je man.

Kees van Dijk
13 jaren geleden

Ik heb ooit eens met de webste Googlefacts.nl willen scoren in de zoekmachines. Puur om te kijken als het me lukte en om ervaring op te doen.

Ik kwam tot de conclusie dat ik binnen 4 weken al op één stond met de woorden: Hoger in Google – Beter in Google – Website in Google.

En ik ben echt maar een uurtje of 3 á 4 bezig geweest in totaal.

Als ik al kan scoren op voor SEO-bedrijven relevante woorden dan vraag ik mij af als ze echt wel zo goed zijn als de website van hun verteld.

PS: Als ik een seo bedrijf zou zoeken en hij staat niet goed in de resultaten dan haak ik gelijk af.

Alain Sadon
13 jaren geleden

(hoe heet je nu eigenlijk?)

Ik zou je een dagje kunnen trainen?… 😉

20% korting bij inschrijving voor 15 mei as:
http://www.seoguru.nl/seo-cursus-training.html

Nu heb ik nog wel een vraagje voor je. Je schrijft “de bekendste 2 a 3 aanbieders van zoekmachine optimalisatie / markting opleidingen doen het gelukkig wel goed”. Wie zijn dat, hoeveel kosten die en waarop baseer je dat die goed zijn?

Cold Coffee
13 jaren geleden

@Alain.
Je zegt je geconcentreerd te hebben op SEO training en geen opleiding. Maar voor veel mensen betekent opleiding en training hetzelfde (ook al is dat officieel Nederlands niet het geval). Je zou dus rekening moeten houden met synoniemen, soortgelijke termen.

Niet fixeren op hoe jij het wilt noemen… maar hoe jouw doelgroep het noemt. Wie weet is het voor de zoekers op “opleiding” net zo interessant als voor de zoekers op “training”.

Zelf ben ik ook schuldig aan het tijdsgebrek fenomeen. Klanten krijgen gewoon prioriteit. En je experimenteerd sneller met je eigen site dan van je klant… dus dan schommelt de rankings van je site gauw.

Leander
13 jaren geleden

Als SEO-er kan je aardig inschatten, wat je kansen zijn als een bedrijf bij je langs komt.

Ik heb 2 jaar geleden Otto-uitzendkracht mogen helpen, toen ik zelf aan het begin van mijn kennis stond. Zonder al te veel kennis wist ik, dat ik de website wel een kick kon geven. het resultaat mogt er zijn stijf op de eerste plek met de zoekwoorden die ze wilde.
maar dit was me nooit gelukt als de andere websites(van de concurent) niet zo beroerd zou zijn geweest.

Als Otto zelf een cursus had gevolgd waren ze goedkoper uit geweest. Want SEO is momenteel meer waard dan een leuke website kunnen bouwen.

Alleen de huidige prijzen zijn absurd hoog voor een paar uurtjes.

EDL
EDL
13 jaren geleden

Dit zijn inderdaad overhaaste conclusies, het is zo dat de top rankings snel door (hobby)bloggers worden ingenomen, zij hebben meer tijd om hun eigen project te promoten ( ik kan het weten ). De meeste bedrijven refereren niet naar hun eigen site, maar naar realisaties bij klanten, wat trouwens interessanter is voor de ( potentiële ) klant.

SaNDR
13 jaren geleden

wat ik dan nogal ironisch vind is dat de site met de goedkoopste cursus de hoogste pagerank heeft, madcap.nl met een pagerank van 5.

Ruben Remy
12 jaren geleden

Zelf zou ik dan toch echt voor een engelstalige opleiding gaan van een echte universiteit of van al gerespecteerde lui op dit gebied. Dat vertrouw ik iets meer aangezien (helaas) o.a. de amerikaantjes al wat langer op dit gebied bezig zijn, dus de scholen daar ook langer ervaring hebben met educatie op dit gebied.

M’n eigen school gaat vanaf 2009 ook een afstudeer richting internet marketing erbij doen, voor leerlingen op commercieel gebied (waarvan de meesten dus geen kaas van een beetje html hebben gegeten). Dat vertrouw ik dus zeker niet. Dan kom je in een klas met een leraar die voor het eerst internet marketing les geeft. Dan zou ik als student toch echt wel eerst willen weten hoeveel jaar ervaring zo’n iemand al heeft en hoeveel projecten diegene al op zijn of haar naam heeft staan.

Ik zou stevig balen als je er dan eerst html krijgt te leren om vervolgens te horen dat de metatag keywords geen snars uithaalt voor Google. Dat is dan driedubbel verspilde tijd.

Dan zou ik liever een uurtje m’n feeds doorsnuffelen. Staat altijd wel iets interessants tussen, dat nieuwer is dan zo’n les waarvan de stof waarschijnlijk een jaar van te voren bepaald. wordt.

Eric
Eric
12 jaren geleden

Ik denk dat die SEO opleidingen hun geld waard zijn voor personen die echt niet weten waar ze op moeten letten. In een paar uren /dagdelen kan je ze de basisbeginselen en misschien iets meer van SEO uitleggen.

Ik heb zelf geen SEO bedrijf oid maar door vele jaren te graven in SEO forums en SEO websites heb ik zo veel kennis opgedaan dat zo’n opleiding waarschijnlijk weggegooid geld is.

Ruud
12 jaren geleden

Ikzelf destijds bij meerbezoekers.com, een buitenlandse opleiding (Vlaams). Goede praktische opleiding.

ik heb er toch iets aan gehad gezien mijn goede vermelding bij Google onder o.a. groene thee.
Ooit voor de grap een weddenschap gedaan met als woorden “Broodje pindakaas” en binnen een tweetal weken een Googlenummer 1 vermelding!

Internomie
12 jaren geleden

@ruben

Een normale opleiding zoals een hbo?
Het lijkt mij dat aan het begin van het schooljaar alles alweer veranderd is?
Hoe denken jullie dat aan te gaan pakken?

Martin Post Uiterweer
12 jaren geleden

Welke term je ook gebruikt: seo opleiding, seo training of seo cursus.
Een belangrijke vraag is welke van deze drie termen het meeste zoekvolume, conversie en potentie heeft. Uiteraard is op alle drie scoren het beste lijkt mij. 😉

Martijn
Martijn
12 jaren geleden

Ik dartel net een beetje rond in de SEO wei en dat bevalt prima. Ik ben ervan overtuigd geraakt dat je alleen met een behoorlijke dosis eerlijke creativiteit echt kunt scoren in dit vakgebied. De basisprincipes zijn aan te leren, zoals elk truukje. Een SEO opleiding is eigenlijk een contradicti in termini, je kunt wat handvaten krijgen, that’s all. Je kunt het alleen goed in de praktijk leren door te doen en af en toe hard op je gezicht te klepperen. Bovendien heb je als je het echt goed wil doen verschillende disciplines nodig. Het begint met een goede kennis van je markt en klanten, een goede marketing strategie met vertaling naar communicatie. Dan heb je nog design, techniek, client-support, etc etc etc. Dat leer je niet in een opleding. Ik denk dat excellente SEO veeeeeeeel verder gaat dan even lekker vindbaar zijn en een mooie PR neerzetten. Het is het bouwen van een complete virtueel bizz model… een way of live…

MeneerJanssen
12 jaren geleden

Opleidingen zijn geldverspilling…

Je moet gewoon actief meedoen in forums en daar wordt je veel wijzer van.

Online marketingbureau
12 jaren geleden

Ga binnenkort starten met een opleiding bij Lectric voor online marketeer. Ben benieuwd of iemand hier al ervaring mee heeft. Ik zal op dit forum melden of ik op SEO gebied nog iets heb bijgeleerd. Voorlopig is het nog veel zelf doen en blogs bijhouden. Elke keer leer je zo wel wat nieuws bij.
Vergeet bijv, ook Linkedin niet te gebruiken op de goede manier: http://pc-en-internet.infonu.nl/tutorials/25560-linkedin-profiel-gebruiken-voor-linkbuilding.html

Diederik Martens
11 jaren geleden

Als je kijkt hoeveel guru’s hun technieken openbaar maken op blogs e.d. zou ik zeggen: NEE. Tevens zijn er handige websites waar je alles kan vinden, zoals seohandleiding natuurlijk. Ik zou zeggen dat alleen een introductiecursus handig is als je als leek start in het vak. Ben je al wat verder Google ff naar de informatie. Immers dat wil je als IMer toch bereiken!

Marketeer seo opleidingen
11 jaren geleden

@ Diederik Ben ik het niet mee eens.

Hoe filter je de onzin van de juiste artikelen, vaak verouderd of te algemeen. Bovendien is veel kennis op blogs gekopieerd en lang niet altijd onderbouwd. Natuurlijk zijn hierop uitzonderingen, maar je moet al aardig op de hoogte zijn om dat verschil te zien!

Voor marketeers zonder technische achtergrond zit er bovendien behoorlijk pittige stof bij. Een cursus helpt ook de juiste focus aan te brengen in seo inspanningen, focus op de voor jou haalbare doelen die nu verschillen per branche, bedrijf en website.

Helaas hebben veel seo professionals er blijkbaar nog baat bij onduidelijkheid en mysterie te creeren over seo zodat ze dure trajecten verkopen ipv mensen leren het zelf te doen.

Fora kunnen best werken, maar helaas krijgen veel mensen de tijd niet maanden te experimenteren voordat resultaten worden geboekt of men erachter komt een verkeerde weg te zijn ingeslagen.

Geef mij maar uitleg van echte experts, die continue testen en er fulltime mee bezig zijn, afgestemd op mijn website en branche!

Rogier Gorter
10 jaren geleden

Hoi,
ik gebruik de SEO Powersuite voor website optimalisatie.
Er zitten veel adviserende mogelijkheden in (zoals google density) en andere zoekmachine optimalisatie methoden in.
Zoals Rank Tracker, Link Assistant en Spy Glass.
Het is natuurlijk geen wondermiddel, als je er niet fulltime mee bezig bent.

Wolter - Traffic Builders zoekmachine-optimalisatie (SEO)
10 jaren geleden

Met goede artikelen over SEO / zoekmachine-optimalisatie kom je ene heel eind, maar in de praktijk praten veel blogs elkaar na en vindt je dus niet heel veel nieuwe inspiratie of creatieve ideeen als de gebaande paden qua SEO al belopen zijn. Dat geldt zeker voor bijvoorbeeld link building of zoals wij het noemen ‘authority building’.

Een goede SEO training is dan ook onmisbaar voor elke organisatie die van plan is zoekmachine-optimalisatie deels of geheel inhouse te halen. Maar ik denk wel dat kanttekeningen te plaatsen zijn bij de opleidingen o.b.v. open inschrijving en zou zelf altijd adviseren om te kiezen voor een op maat gesneden incompany SEO trainingsprogramma bestaande uit meerdere sessies en ‘huiswerk’ om de materie beter aan te laten sluiten en optimaal te borgen in de eigen organisatie.

jaap
jaap
9 jaren geleden

uhh,

“Alleen ik vraag me dan altijd af, waarom zijn deze bedrijven zelf zo slecht te vinden in Google aangezien >>> zei <<< de experts zijn en jij hun grof betaald om hoog te komen"

beetje jammer weer

hoger in google
9 jaren geleden

De seo training van SeoGuru is zeker de moeite waard, kan ik uit eigen ervaring zeggen.

Daniël - vacaturebank Nederland
8 jaren geleden

Zelf pas de seo training gevolgd van 2bfound, als beginnende seo’er is deze met erg goed bevallen http://www.2bfound.nl/seo-training.html

karin
6 jaren geleden

De opleidingen van Lectric is zeer zeker aan te raden, informatief en leerzaam met de juiste begeleiding.